U Vrbasu pronađen mač - u kamenu! Arheolozi utvrdili da datira iz srednjeg veka

eKapija/ Alo.rs/ B. P. | Razbibriga 2019-08-07 18:54:04 2019-08-07 18:54:04

Veliko otkriće

Profimedia

U koritu Vrbasa, nadomak Banjaluke, pronađen je dugi srednjovekovni mač.

Našli su ga sasvim slučajno ronioci RК BUК iz Banjaluke, a ubrzo je ustanovljeno da je pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača, po svemu sudeći, značajno arheološko otkriće, piše portal eKapija.

Pročitajte još:

Naime, na teritoriji grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina, pronađen samo jedan srednjovekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa Muzeja RS.

Struka je na osnovu tipološke analize sečiva, nakrsnice i jabučice mača, brzo ustanovila da je pronađeni mač korišten u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka.

Otkrivena prava istina o Hitleru, organizovali su mu beg samo da ne bi pao u ruke Rusima! Evo gde je sahranjen! (VIDEO)

AUTOR: Express; D.K. DATUM I VREME: 07.08.2019. 16:46 Prema istorijskim knjigama, Adolf Hitler je 1945. godine izvršio samoubistvo zajedno sa ljubavnicom Evom Braun. Međutim, postoje informacije koje ukazuju na drugu teoriju, prema kojoj Hitler nije umro, već je pobegao i živeo u Južnoj Americi.

Takođe su zaključili da su ovakvi mačevi na našim prostorima relativno retki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad, saopšteno je iz Muzeja RS.

Stoga je osmišljen zajednički projekat istoričara, arheologa i ronilaca, nazvan "Vrbaski mač u kamenu".

Prvi deo plana je u fazi realizacije – ronioci prolaze kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja.

Ana Ćurić, viši stručni saradnik biolog Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske, kao već iskusan ronilac, već je prošla kurs Priobalne i podvodne arheologije organizovan od strane Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i stekla veštine i iskustvo o vrstama podvodnih nalazišta i metodama datiranja, podvodnim nalazima, 2D dokumentovanjem, te praktičnim delom – crtanje pod vodom i na kopnu, dok je Ivana Pandžić iz Muzeja RS prvi arheolog koji je stekao veštine ronjenja.

Nakon što obuke završe i drugi učesnici projekta, pistupilo bi se vađenju mača.

Кako je mač doslovno zaboden u kamen, potrebno je pod vodom da se izvede tehničko odvajanje kamena/stene oko mača, jer se mač treba izvući zajedno sa delom kamena/stene.

BONUS VIDEO: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!

 

Expand player
Pogledajte više