AVIONSKA NESREĆA U padu aviona iznad Beograda izginuli su svi putnici i članovi posade

1964. godine, u avionskoj nesreći na obroncima Avale tragično je nastradala cela delegacija tadašnjeg Sovjetskog saveza koja je u srpsku prestolnicu krenula na proslavu dvadesetogodišnjice od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Avionska nesreća na Avali
Avionska nesreća na Avali, Foto: Youtube /Print scren

Jugoslovenski državni vrh sa počasnom četom pripadnika JNA i vojnom muzikom trebalo je da dočeka visoku delegaciju, predvođenu maršalom Birjuzovom i generalom Ždanovom, narodnim herojima koji su i sami učestvovali u oslobađanju Beograda.

Sletanje njihovog aviona "Iljušina Il-18" očekivalo se u 9.30 da bi bilo prolongirano za dva sata kasnije. Na radaru su poslednji put locirani u 11.34 sati, poslje čega im se izgubio svaki trag. Nakon toga, avion je udario u padinu Avale, a potom je eksplodirao nedaleko od Spomenika Neznanom junaku.

Poginulo je svih 18 putnika, sedam članova delegacije i 11 članova posade. Skoro istog trenutka proglašena je dvodnevna žalost, otkazane su sve priredbe, a ukrasna dekoracija grada ubrzo je skinuta. Beograd je iz praznične prešao u komemorativnu atmosferu.

Posmrtni ostaci nastradalih prebačeni su u Dom JNA, gde su im Beograđani odavali poštu. Sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na moskovskom groblju Novodevičje, gde im je podignut spomenik, baš kao i na mestu pogibije na Avali.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi