KAD SE ŽENA PITA ZA SVE U jednom plemenu koje živi u podnožju Himalaja, žene vode glavnu reč

Za razliku od mnogih društava širom sveta u kojima muškarci imaju glavnu reč, u plemenu Mosuo, smeštenom u podnožju Himalaja, žene su glava porodice. I to je prava retkost na čitavoj planeti.

Matrijarhat
Matrijarhat, Foto: Youtube /Print scren

U ovom matrijarhalnom plemenu u blizini jezera Lugu podno Himalaja svi članovi domaćinstva žive zajedno u prostranim kućama. Ipak, glava kuće je najstarija žena, a deca nose majčino prezime, dok muškarci imaju znatno manju ulogu. Muž i žena tamo žive u nekoj vrsti otvorenog, liberalnog braka, gde muškarac zapravo samo prespava u kući žene, a napušta je pre zore. Takođe, muškarci nisu odgovorni da izdržavaju porodicu niti da brinu o deci. Štaviše, majčin brat je muški uzor mališanima.

Dakle, u ovom plemenu žene vode glavnu reč oko izdržavanja porodice i poslova u kući, a muškarci koji imaju posao zarađen novac predaju glavi porodice. Ipak, koliko god žene u plemenu Mosuo imale kontrolu nad mnogim stvarima, to ne znači da one žive lagodno i bezbrižno.

Matrijarhat
Matrijarhat, Foto: Youtube /Print scren


Naime, na njima je kuvanje, čišćenje, obrađivanje zemlje, što nije nimalo lako. Takođe, one se s muškarcima savetuju oko pitanja iz politike, a njima prepuštaju i uzgoj životinja i ribolov. I nije samo to zanimljivo kod ovog naroda. Poseban je i njihov jezik. U njemu, recimo, ne postoje reči za oca, strica, zeta, snahu, svekrvu i slično.

Pripadnica plemena Mosuo Muri Sarlasi kazala je kako u njihovim životima nema problema s kojima se susreću drugi ljudi, poput nesuglasica između snahe i svekrve, svađe oko nasleđa, ali ni razvoda. Sarlasi veruje da su zajednice na čijem je čelu žena mnogo spokojnije.

- U matrijarhalnom društvu krađe i zlostavljanja su svedeni na minimum, tvrdi Sarlasi. Takođe, u ovom društvu je poželjno imati ćerku.

Svoje viđenje ovakvog načina života podelio je i muškarac plemena Mosuo Ava Arta.

-Živeti s ograničenim odgovornostima je dobro za muškarca. Ne predstavlja mi problem da budem muškarac u matrijarhalnom društvu. Žene kontrolu drže u svojim rukama, što muškarcima daje više slobode i komfora, rekao je Arta.

Kina, ipak, pleme Mosuo ne smatra jednom od 56 etničkih grupa koje su zvanično priznate u zemlji. Pleme broji oko 25.000 članova, a pojedine strane zagovaraju stav da je pleme Mosuo deo naroda Nakhi, mada među njima postoje značajne razlike. Širom sveta postoje i druga matrijarhalna društva, mada njihov način života nije toliko izražen kao kod plemena Mosuo.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi