U Egiptu otkriven zlatni grad: Krije misterije koje godinama intrigiraju ceo svet!

Alo.rs/K.Ć | Razbibriga 2021-04-12 09:48:22 2021-04-12 09:48:22

Arheolog je otkrio važno otkriće u Egiptu. U blizini najpoznatijih egipatskih spomenika u gradu Luksor otkriven je prostrani drevni grad, koji stručnjaci upoređuju sa italijanskim Pompejima. Grad je sagrađen pre oko 3.000 godina

Twitter prin. screen

Arheolozi su otkrili grad za koji se veruje da je najveći drevni grad u Egiptu. Stručnjaci to smatraju jednim od najvažnijih nalaza od otkrića Tutankamonove grobnice . Mnogo dragocenosti pronađeno je u drevnom gradu zvanom Atina, koji je milenijumima zatrpan peskom.

Otkriće „izgubljenog zlatnog grada“ najavio je poznati egipatski naučnik Zahi Havass, rekavši da je grad otkriven u blizini Luksora, doma doline kraljeva . Kao što su arheolozi naveli, grad je star 3.000 godina, još iz vremena vladavine faraona Amenhotepa III. i nastavio da ga koristi čuveni Tutankamon.

U novootkrivenom gradu pronađene su brojne dragocenosti, uključujući prstenje, amulete od skarabeja i keramičke posude u boji. Arheolozi su čak uspeli da pronađu cigle sa kartušom Amenhotep , ovalnim obodom u koji je bilo upisano ime monarha.

U septembru prošle godine, tim arheologa započeo je iskopavanja među hramovima Ramzesa III. i Amenhotep III. u blizini Luksora, oko 700 km od glavnog grada Kaira. „U roku od nekoliko nedelja, na veliko iznenađenje tima, počele su da nastaju glinene cigle“, navodi se u izjavi. „Ono što su otkrili je mesto velikog grada u dobrom stanju sa gotovo kompletnim zidovima i sobama prepunim alata za svakodnevni život“, navodi se u saopštenju.

Posle sedam meseci iskopavanja otkriveno je nekoliko naselja, uključujući pekaru sa pećnicama i keramikom za skladištenje , kao i administrativna i stambena naselja. Betsi Brian, profesor egipatske umetnosti i arheologije, rekla je da će nam grad „pružiti retki uvid u živote starih Egipćana u vreme kada je carstvo bilo najbogatije“.

Amenhotep III. nasledio je carstvo koje se protezalo od Eufrata do Sudana. Vladao je skoro četiri decenije i umro oko 1354. p. Tokom njegove vladavine carstvo je doživelo ogromno bogatstvo i izgradnju veličanstvenih spomenika, uključujući Memnonove kolose - dve masivne kamene statue u blizini Luksora, koje takođe prikazuju njega i njegovu suprugu.

Expand player
Pogledajte više