Bela kuća
AP/Patrick Semansky
Bela kuća

AP/Patrick Semansky

Bela kuća, Foto: AP/Patrick Semansky

Ova zgrada je simbol političke moći SAD, ali pored toga što je jedna od najčuvanijih ustanova na svetu, postoje neke stvari koje verovatno niste znali o njoj.

Njen "Osnivač" nije ni živeo tamo

Prvi predsednik SAD Džordž Vašington je 1791. godine odobrao lokaciju gde će Bela kuća biti izgrađena, a takođe je izabrao kako će izgledati.

Temelj je postavljen 13. oktobra 1792. godine i zatim je počela izgradnja. Vašington, čiji se mandat završio 1797, a preminuo je dve godine kasnije, nikada nije imao tu mogučnost da živi u "predsedničkoj palati".

Prvi predsednik koji se doselio tamo bio je Džon Adams sa njegovom suprugom Abigejl. Oni su se 1800. godine uselili u Belu kuću koja tada još nije bila završena.

Nije imala zvanično ime pre 1901. godine

Iako je bila oficijelna predsednička rezidencija još od 1800. godine, zgrada nije dobila zvanično ime. Postala je Bela kuća tek 1901. godine, kada ju je tako "proglasio" tadašnji prvi čovek Amerike Teodor Ruzvelt.

Pre toga, korišćeni su izrazi kao "Predsednička kuća" ili "Predsednička vila".

Duhovi u Beloj kući?

Kako navode neki istoričari, mnogi predsednici, prve dame, članovi kabineta ili posetioci Bele kuće tvrde da su videli duhove u raznim prostorijama te građevine.

Prema glasinama, duh Abigejl Adams, supruga predsednika Džona Adamsa i prvog šefa države koji je živeo u Beloj kući, navodno "krstari" Istočnim krilom te ustanove. Ona je tamo navodno širila veš.

Najpoznatiji duh koji obitava u Beloj kući je navodno utvara predsednika Abrahama Linkolna, koga su navodno videle supruge tri predsednika.

Čak je nekadašnji premijer Velike Britanije Vinston Čerčil rekao da je video duh Linkolna dok je bio u Beloj kući tokom Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: