Tito
Ilustracija
Vanzemaljci Neidentifikovani leteći objekat Teorije zavere

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ismet Kulenović, komandant 11. protivvazdušne divizije JNA, tatralno je saopštio pilotima da se radarska stanica od februara 1975. godine pretvara u ratnu silu kojoj je zadatak da spreči NLO uljeza koji ometaju naše mlade pilote u obuci u Podgorici i na Ćilipima.

Međutim, "NLO situacija" u SFRJ odigrala se u tri čina i JNA nije pobedila. Prvo su petanest puta "migovi" dizani iz Bihaća i Beograda da bi presreli NLO. Radarske posade pojačane su inženjerima. Sam Josip Broz Tito je naredio opštu uzbunu protiv NLO uz najveću diskreciju, a lično je nadgledao akciju sa broda "Galeb" iz Igala.

Bokokotorski zaliv je od davnina poznat kao mesto koje opseda NLO. Freska "Raspeće Hristovo" u manastiru Visoki Dečani iz 14. veka poznata je kao misteriozna. Naime, pre pola veka objavljen je u "Večerim Novostim" tekst pod naslovom "Kosmički brod kao u Dečanima" koji je napisao naš novinar Sreten Petrović posle razgovora sa ruskim naučnikom Vladimirom Ivanovičem Avinskim.

Josip Broz Tito

Shutterstock

Josip Broz Tito, Foto: Shutterstock

SSSR je imao problem

Od 1980. do 1990. godine milion građana SSSR prijavilo je NLO. Pukovnik Sokolov je bio zadužen za ovaj fenomen i dao je naređenje pilotima da izbegavaju susret, jer su izgubili 14 aviona! Isto naređenje izdato je u JNA

Naime, na fresci je očigledno naslikan vasionski brod u obliku kapljice. Freskopisac je poreklom iz Boke gde je viđao ili čuo priče o ovakvim letelicama...

Ipak, najveću uzbunu NLO na našem prostoru podigao je 1942. godine kada se pojavio iznad Splita, a 1941. godine iznad Petrinje.

NLO se uvek pojavljuje iz pravca Italije, odnosno, oduvek se sumnja da im se baza nalazi na severu te zemlje, na mestu gde se caru Konstantinu ukazao krst na nebu...

- Počelo je kao igra ogroman svetleći objekat, iz pravca Brindizija, bi se svakog dana pojavljivao na radaru koji je leteo brzinom od 6.500 kilometara na čas, "prebrisao" bi Jadran, a odna bi se zaustavio nad aerodromom Ćilipi i tako stajao. Sve ovo su mi pričali za "Večernje Novosti" svedoci poput dr Aleksandra Kostića - kaže Dragan Vujičić, autor upravo objavljene knjige "NLO nad Balkanom".

U vojsci su učesnike rata protiv NLO nazivali "marsovci", a oni su pokušavali da se "migovima" približe objektu. Međutim, plan nije uspeo jer je letelica uvek držala isto odstojanje i nestajala sa radara.

Treći čin borbe bilo je gađanje raketama, ali to su bile termo-rakete, a objekat je bio - hladan!

- Tito je danima čekao rezultate "lova", ali se sa najelitnijim inženjerima vratio u Beorgad praznih ruku - ističe Vujičić.

U SSNO je rađena analiza događaja na nebu 1975. godine i zaključili su da je u pitanju meteorološki fenomen. Zanimljivo je da se "fenomen" posle te godine nikada više nije ponovio.

Pročitajte: