svadba, venčanje, ples
Shutterstock
svadba, venčanje, ples

Shutterstock

svadba, venčanje, ples, Foto: Shutterstock

Svadbene praznoverice, iako ih većina nas ne shvata ozbiljno, često se dešavaju da pre venčanja počnu da dobijaju sasvim drugo značenje. Svaki par koji namerava da se venča nada se da će njihova veza biti trajna i uspešna. Neki ljudi veruju da je za sreću potrebna mala pomoć, zbog čega obraćaju pažnju na razna sujeverja i predznake vezane za venčanje.

Predstavljamo vam nekoliko najpopularnijih predviđanja za venčanje, koja ne škode da se znaju, ili možda u tome zaista ima nešto?

Mesec sa slovom „r“ - da li je to potrebno?

Prema venčanom sujeverju, najbolji datum za venčanje biće meseci koji u svojim imenima sadrže magično slovo „r“, to jest - januar, februar, mart, septembar, oktobar, novembar i decembar. To je zato što bi trebalo da donese sreću i učini brak trajnim. Međutim, uprkos predviđanjima, venčanja se održavaju u preostalim mesecima u godini, a da li će te veze imati sreće, verovatno to zavisi od njih samih.

Venčanica i srodna venčanica sujeverja

Buduća nevesta ne bi smela da sašije haljinu, niti da je bez razloga prečesto isprobava, jer donosi peh. Takođe joj je zabranjeno da se gleda u ogledalu u celoj odeći, jer to može privući nesreću. Zato je najbolje ukloniti barem jednu cipelu sa noge, a onda će ovaj postupak pomoći u odbijanju zlih sila. Svadbene praznoverice kažu da verenik nikada ne bi trebalo da prati svoju voljenu prilikom odabira venčanice, niti da je vidi u haljini ranije, nego na dan venčanja, jer to može nagovestiti nesklad u braku ili čak doprineti prekidu.

Svadbene praznoverice - šta treba imati sa sobom na dan venčanja?

Kao što stari običaj sugeriše, nevesta bi na dan venčanja trebalo da ima nešto novo, staro, pozajmljeno i plavo. Šta bi ovo moglo značiti? Nova stvar je garantovanje obilja, dok je stara podrška i pomoć voljenima u teškim situacijama. Pozajmljena stvar simbolizuje naklonost i saosećanje tazbine, a nošenje nečega u plavoj boji obezbeđuje muževu vernost.

Venčano prstenje - na šta treba paziti, a šta je bolje izbegavati

Burma Burme Bračni prsten Bračno prstenje

Shutterstock

Burma Burme Bračni prsten Bračno prstenje, Foto: Shutterstock

Oni su simbol ljubavi i vernosti i kako ne bi zbunili ovu činjenicu, bolje je da ih ne stavljate pre venčanja. Nevesta bi, naravno, trebalo da prati budućeg supruga u njihovom odabiru i kupovini, ali ni u kom slučaju ne bi trebalo da ih plaća ili uzme, jer to nagoveštava peh . Takođe nije dobro isprobavati tuđe burme , jer to proriče nevernost u braku. Prema venčanim sujeverjima, slučajni pad burmi tokom ceremonije ne sluti na dobro. Tada ih niko od supružnika ne bi smeo podizati, najbolje je da to rade kumovi ili sveštenik da bi sprečili niz gubitaka. Takođe morate biti oprezni da ne izgubite venčani prsten, jer takav gubitak može biti povezan sa odlaskom voljene osobe.

Svadbene praznoverice i nevestine cipele

Cipele neveste dan pre venčanja treba ostaviti na prozorskoj dasci pored prozora kako bi sreća došla. Pored toga, osigurava lepo vreme na dan venčanja.

Biseri - da li su zaista loša sreća?

Svadbeno sujeverje kaže da mlada ne bi smela da ima bisere sa sobom, kako u obliku nakita, tako i bilo kakvih ukrasa na haljini, cipelama ili na buketu, jer iako su elegantne i prefinjene, simbolizuju ih suze. Međutim, žene to različito tumače, a neke buduće neveste potpuno drugačije veruju da biseri mogu označavati samo suze sreće i radosti.

Proročanstva za mladoženje

mladoženja i mlada

YouTubeprintscreen / videos in

mladoženja i mlada, Foto: YouTubeprintscreen / videos in

Budući suprug, kako bi obezbedio dobrobit svoje porodice, pored svog odela mora imati nešto novca u džepu. Zadaci mladoženje uključuju i nošenje njegove neveste preko praga venčane kuće, što treba da simbolizuje napuštanje samca i prosperiteta u braku i preuzimanje odgovornosti za svoju ženu.

Prema vremenskim praznoverima, šta vreme predviđa na dan vašeg venčanja?
Ako vreme ovog dana neće biti najbolje, ne brinite previše zbog toga. Kiša se smatra proročanstvom obilja i bogatstva , a oluja praćena dugom simbolizuje sreću. Sunce je, naravno, uvek dobar znak, koji je povezan sa svim napretkom i radošću u našem zajedničkom životu.

Proročanstva na ceremoniji

Na putu do oltara, par bi se trebao osmehnuti, jer ovo najavljuje uspešan ulazak u zajednički život. Mlade takođe moraju biti oprezne da slučajno ne posrne, jer je to loš znak, koji označava lošu sreću i prepreke na novom načinu života. Svadbene praznoverice kažu da, dok se nalaze pred oltarom, niko od budućih supružnika ne bi trebalo da se osvrće unazad ili u suprotnom smeru, jer to simbolizuje nesklonost partneru . U postupku polaganja zakletve mogu biti i razne nepredviđene verbalne greške, koje na sreću ne znače ništa loše, ali pogrešno stavljanje prstena na srednji prst već može simbolizovati izdaju. Pored toga, kaže se da sveće na oltaru određuju uspeh veze. Ako izgaraju svetlim i jednostavnim plamenom, to je dobar znak koji simbolizuje sreću i uspešan život u braku. Kad sveće zatrepere, to nagoveštava probleme u vezi, a kada se jedna od njih ugasi, nagoveštava prekid veze.

Razbijene čaše tokom venčanja

MLEDENCI

prinscreen FACEBOOK

MLEDENCI, Foto: prinscreen FACEBOOK

Ako verujete u sujeverja i venčanice, slomljeno ogledalo donosi nesreću dugih 7 godina, dok slomljeno staklo tokom svadbenog dočeka najavljuje samo sreću i prosperitet. Zbog toga je toliko važno da mladi par baci čaše odmah nakon ispijanja šampanjca, koji bi trebao pasti i razbiti se na sitne komade! U suprotnom, možda neće imati sreće da žive zajedno.

Simbolično tuširanje neveste i mladoženja

Po izlasku iz crkve mladenci se obasipaju cvećem, bombonima, pirinčem i sitnim novcem, sve to kako ne bi patili od siromaštva i imali uspešan život. Takođe se kaže da će jedan od supružnika koji sa zemlje sakupi više novčića paziti na kućni budžet .

Dakle, postoji puno venčanih sujeverja i gatanja povezanih sa brakom. Neke su popularnije, a neke manje, ali u stvari, sve je to što vašu vezu čine srećnom i ljubavnom. Da li danas verujete u proročanstva ili ih tretirate sa rezervom? To zavisi samo od vas.