bačva, okean, dno okeana
Twitter prin. screen
bačva, okean, dno okeana

Twitter prin. screen

bačva, okean, dno okeana, Foto: Twitter prin. screen

Malo poznata ekološka katastrofa vreba kod obala južne Kalifornije. Sredinom 20. veka morsko dno negde između Long Biča i ostrva Katalina postalo je mesto dubokog odlagališta otpada. Iako je praksa zaustavljena pre više decenija, morsko dno je i dalje prepuno stotina hiljada barela ( Jedan barel iznosi 158,9873 litara) pretovarenih otpadom, uključujući mnoge koji drže sada zabranjeni pesticid dihlorodifeniltrihloroetan (DDT).

Jednom široko korišćeni insekticid, DDT je postao poznat po svojim uticajima na životnu sredinu i svom uticaju na zdravlje životinja i ljudi. Iako se mnogi efekti na zdravlje još uvek ne razumeju duboko, DDT je povezan sa mnoštvom problema reprodukcije i smatra se da je kancerogen za ljude. Nakon što su ta brojna izdanja izašla na videlo, SAD su zabranile upotrebu DDT- a 1972. Međutim, to svakako nije bio kraj priče. DDT je ozloglašen jer se gradi u lancima ishrane i decenijama se zadržava u ekosistemima - čak i danas većina ljudi ima tragove DDT u telu.

Kalifornija je bila globalno središte ove gadne stvari. U posleratnom periodu, kalifornijska kompanija Montrose Hemical korporacija postala je najveći svetski dobavljač DDT-a iz njihove fabrike u Los Anđelesu. Ne samo da su kroz lokalni kanalizacioni sistem u okean procurile tone DDT-a, već su svakog meseca između 1947. i 1961. bacali u okean oko 2.000 do 3.000 barela otpada povezanog sa DDT-om, navodi se u izveštaju koji je izradio Kalifornia Regionalni Odbor za kontrolu kvaliteta vode 1980-ih. Ukupno su procenili da je 500.000 barela povezanih DDT-om nalazi na dnu okeana u blizini obale Los Anđelesa.

Iako je sigurno šokantan, na izveštaj se uglavnom zaboravilo sve dok na problematično odlagalište ponovo nisu skrenuli pažnju javnosti David Valentine i tim naučnika mora sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari. 2019. godine, koristili su podvodne podmornice i hemijske uzorke za dokumentovanje i počeli da razumeju efekat otpada bačenog na tu lokaciju. Tokom svoje ankete, videli su oko 60 bačvi za otpad smeštene na dubini od oko 900 metara. Sve u svemu, zaključili su: "postupak odlaganja bio je sam po sebi neuredan" i "postoje dokazi koji ukazuju na to da je otpad bačen namenski."

Još uvek nije jasno kakav efekat ovo ima na morski život oko južne Kalifornije i šire, ali počinju da se pojavljuju neki zabrinjavajući nagoveštaji. U decembru 2020. godine istraživači iz Centra za morske sisare Sausalito objavili su studiju na skoro 400 divljih kalifornijskih morskih lavova ( Zalofus californianus ) i otkrili da je nešto manje od 25 procenata imalo rak. Većina morskih lavova zaražena je herpesom, što je verovatno igralo faktor u stopi raka, ali istraživači su takođe otkrili iznenađujuće visoku količinu DDT i PCB-a, još jednog zagađivača životne sredine, u njihovom masnom tkivu. Studija je čak zaključila da će njihovi nalazi verovatno uticati i na ljudsko zdravlje.

Kalifornijski morski lav

Wikipedia

Kalifornijski morski lav, Foto: Wikipedia

Kalifornijski morski lavovi su samo jedan primer morskog života koji potencijalno trpi udare deponije, ali izgleda da nije poslednji.