Srednjovekovni grad Kupnik nepravedno je zapostavljen: Razorili ga Turci, a istorija zaboravila

Alo.rs/Glasjavnosti/B.B | Razbibriga 2020-11-25 22:10:18 2020-11-25 22:10:18

Srbija je zemlja puna starih tvrđava koje nisu ni dovoljno istražene niti im je pridat značaj koji zaslužuju. Jedna od njih je i stara tvrđava Kupinik, tj. njeni ostaci kod današnjeg mesta Kupinovo.

Shutterstock

Teritorija gde je tvrđava bila podignuta je donji Srem a to se desilo krajem 13. i početkkom 14. veka. Kupinik se nalazi na malom ostrvu. Građen je od lomljenog kamena spolja obloženog opekom.

Tvrđava i grad Kupinik su prvi put spomenuti u poveljama ugarskog kralja Žigmunda u drugoj polovini 14. veka a već u 15. veku prelaze u posed srpskih despota koji su ga utvrdili bolje i savremeneije jer su Turci sve više nadirali ka severu.

Jedan od onih koji su doprineli slavi ove tvrđave je bio despod Đurađ Branković, koji je svoju dvorsku crkvu povezao mostom, prethodno je sagradivši u blizini.

Međutim, Turci su ipak prošli i razorili tvrđavu (predvođeni sultanom Sulejmanom, 1521.godine) a posledice nisu sanirane ni do dan danas. Osim ploče koja je postavljena na njegovim ostacima, a koja i sama već propada, nije urađeno ništa značajno na obnovi.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više