slon
Youtube/Printscreen
slon

Youtube/Printscreen

slon, Foto: Youtube/Printscreen

Slonovi su čoveka zgazili do smrti dok je pokušavao da pobegne iz južnoafričkog nacionalnog parka Kruger. Čovek je bežao od čuvara koji su sumnjali da je lovac, ali slonovi su preskočili postupak istrage.

Rendžeri su 17. aprila primetili neimenovanog čoveka i dva pratioca na jugu parka. Sumnjajući da su krivolovci, čuvari su pokušali da ih presretnu, pozivajući vazdušnu pomoć Južnoafričke policijske službe u pomoć. Trio je pobegao, da bi naleteo na nešto znatno gore od duge ruke zakona.

Čuvari su zatekli jednog čoveka zgaženog, ali još živog, međutim, ubrzo je preminuo od povreda. Veruje se da je treći član grupe povređen, ali da je do sada pobegao.

Pronađena puška dodaje dokaz da muškarci nisu bili u parku u poseti razgledanju. Iako je krivolov ozbiljna pretnja slonovima u nekim delovima Afrike, većina stotina lovokradica uhvaćenih poslednjih godina u parku lovila je nosoroge. Slonovi možda nisu toliko štitili svoje koliko izražavali pahidermnu solidarnost.

"Ponosni smo na timski rad i predanost našeg Randžers Korp-a, naših avijatičara i jedinice K9. Žalosno je što je život nepotrebno izgubljen. Samo disciplinom, timskim radom i upornošću moći ćemo da zaustavimo plimu lova na nosoroge u KNP-u, "rekao je Krugerov izvršni direktor Garet Koleman u izjavi .

Koleman je zamolio ljude koji žive u blizini da pruže informacije koje bi mu mogle pomoći u pronalaženju drugih krivolovaca. "Kampanja protiv krivolova je odgovornost svih nas; ona ugrožava mnoge egzistencije, uništava porodice i uzima prijeko potrebne resurse za borbu protiv kriminala koji bi se mogao iskoristiti za otvaranje novih radnih mesta i razvoj", rekao je on.

Kao i svaka druga turistička atrakcija na svetu, i Kruger je teško pogođen pandemijom. U normalnim vremenima to je važan deo lokalne ekonomije, a zapravo i ekonomije Južne Afrike, budući da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg međunarodni posetioci dolaze u zemlju. Krivolovci ne samo da ugrožavaju opstanak nosoroga kao vrste, već i radna mesta koja turizam stvara.

Iako se čini da su slonovi delili pravdu, krivolov je vođen složenom kombinacijom faktora , među kojima je krajnje siromaštvo i nedostatak alternativnog zaposlenja. Može se tvrditi da oni koji zaslužuju najveću krivicu ubiru profit od prodaje drangulija životinjskog porekla, a da nikada ne rizikuju svoje živote oko pogođenih životinja.

To sigurno nije jedini nedavni primer krivolova koji su otkrili da postoje dobri razlozi za strah od divljine Južne Afrike. Godine 2019. slona je zgazio prestupnik u Krugeru pre nego što je ponos lavova odlučio da ne rasipa dobru hranu. Godina pre nego što puška nije bila dovoljna da spasi lovokradicu da je ne pojedu lavovi koje je lovio u privatnom rezervatu prirode Ingvelala, zapadno od Krugera.