Svemir
Shutterstock
Svemir

Shutterstock

Svemir, Foto: Shutterstock

Prvi je otkriven u februaru ove godine, a astronomi su predvideli da će se ponovo pojaviti u julu ili avgustu, što se i desilo.

Prvobitno se pretpostavljalo da se radio signal iz svemira FRB 121102 ponavlja svakih 157 dana, sa obzirom na podatke prikupljene tokom perioda od pet godina, koji su takođe objavljeni u naučnoj literaturi još u junu.

U međuvremenu je napravljena nova studija koja treba da bude objavljena i korigovala je vremenski interval u kojem se javlja signal FRB 121102 na Zemlji, a sada je taj interval 161 dan, plus-minus pet dana tolerancije.

5G mreža, antena

Shutterstock

Antena, Foto: Shutterstock

Sa obzirom na to da se radi o ponavljajućem signalu, naučnici sada mogu efikasnije da predvide njegovu aktivnost, ali i potencijalno da steknu novi uvid u njegovo poreklo.

Prvo istraživanje na FRB 121102 sproveo je Kaustub Rajvade sa Univerziteta u Mančesteru i on veruje da bi izvor signala mogla biti neutronska zvezda u pomenutoj patuljastoj galaksiji.

"Obzirom na kratko trajanje i veliku osvetljenost samih radio signala, dobra pretpostavka bila bi da je reč o neutronskoj zvezdi sa vrlo jakim magnetnim poljem i u orbiti sa sličnim objektom", rekao je Rajvade.

"Mislim da postoji prirodno objašnjenje ovih događaja, ali sam otvorenog uma, pa ću ići tamo gde me dokazi dovedu", kazao je astrofizičar Adam Deler .

Pročitajte još: