SATELITI UNIŠTAVAJU NOĆNO NEBO Uskoro nećemo moći da posmatramo zvezde?

Astronomi upozoravaju da bi im pogled na univerzum mogao biti ugrožen u budućnosti zbog lansiranja hiljada novih satelita u svemir, koji će omogućiti brži pristup internetu.

Zvezde padalice, zvezda, noć, romantika, ljubav
Zvezde padalice, zvezda, Foto: Shutterstock, ilustracija


Prve flote ovih svemirskih letelica, koje je američka kompanija "SpaceX" poslala u orbitu, već utiču na slike noćnog neba. Pojavljuju se na nebu kao bele pruge tako zaslepljujući druge zvezde.

Naučnici su zabrinuti da bi najavljeno lansiranje hiljada satelita moglo da ometa slike optičkih teleskopa i astronomska zapažanja.

"Noćno nebo je zajedničko, a ovo što imamo ovde je tragedija zajedništva", kazao je za Dejv Klements, astrofizičar sa koledža u Londonu.

Svemirske kompanije istakle su da rade sa astronomima kako bi umanjile uticaj satelita na pogled na nebo.

Postavlja se pitanje zašto je neophodno lansiranje tolikog broja satelita.

devojka, mesec, nebo, zvezde
devojka, mesec, nebo, zvezde, Foto: shutterstock


Odgovor na ovo pitanje krije se u brzom pristupu internetu. Umesto da bude ograničen žicama i kablovima, sateliti iz svemira mogu prema Zemlji da usmere brzi pristup internetu. Ukoliko ih ima mnogo u orbiti, to znači da čak i najudaljenije regije mogu dobiti konekciju.

Kako bi bilo jasnije o čemu je reč, do skoro je oko Zemlje letelo oko 2.200 aktivnih satelita. Međutim, kompanija "SpaceX" je najavila da će do sredine 2020. godine u orbitu poslati oko 12.000 satelita.

Dara Patel, astronom iz Kraljevske opservatorije Grinvič, pojasnila je da su ovi sateliti otprilike veličine stola, ali su vrlo reflektivni i njihovi paneli odražavaju puno sunčeve svetlosti, što znači da se mogu videti na slikama koje beleže teleskopi.

Sateliti su takođe i veliki korisnici radiotalasa, što znači da mogu da ometaju signale koje astronomi koriste. Patel upozorava da će ovaj problem biti sve veći kako se broj satelita u orbiti bude povećavao.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi