komarac komarci
Youtube/Sanofi Pasteur
komarac komarci

Youtube/Sanofi Pasteur

komarac komarci, Foto: Youtube/Sanofi Pasteur

Sezona krpelja i komaraca već je započela. Prošle godine u Bratislavi nisu reagovali u pravo vreme, kada su mogli da ih unište u obliku larvi. Ove godine gradsko veće Bratislave više nije želelo da ga potceni i poziva dobrovoljne lovce na komarce u borbu protiv ovih insekata.

Gradsko veće Bratislave već nedelju dana regrutuje dobrovoljce za lovce na komarce u borbenom stilu . „Verujemo da će privući ne samo mlade već i porodice sa decom“, informiše portparol Bratislav i Katarina Rajčanova.

Njihov zadatak je praćenje takozvanog mrestilišta komaraca

Do sada se prijavilo oko 150 njih. „Sada će uslediti treninzi i tada će biti na terenu najmanje 2-3 puta nedeljno, gde će prikupljati uzorke“, obaveštava Rajčanova.

Opština do sada nije imala dobrovoljce

„Prošle godine nije bilo dobrovoljaca, bili su samo stručnjaci bili na terenu“, kaže Rajčanova. I nisu mogli biti svuda odjednom. Pre godinu dana, otprilike u ovo vreme, nekoliko bitnih tema im je promaklo, poput ovog, a mi znamo kako je ispalo. Stanovnici su propatili svoje, opština je naučila lekciju. „Zbog toga smo počeli da regrutujemo dobrovoljce“, kaže Rajčanova.

Nadgledanje i dalje vrše stručnjaci

To traje od početka marta, kada počinje kalendarska sezona komaraca. „Nalaz je i dalje normalan, tako da još uvek nije potrebna intervencija“, kaže Rajčanova.

Bili smo na terenu kako bismo saznali kakva je situacija sa leglima komaraca.

Konkretno u jezeru ispod Devina. Pre godinu dana, hiljade njih se natrpalo na ovom mestu i nije bilo potrebe da se koristi uzorak. Ovog puta, međutim, golim okom nismo otkrili nijednu larvu u jezeru. Ostatak regije Bratislave je u sličnoj situaciji. „Nisu zabeležene larve“, obaveštava Martin Obuh, šef odeljenja za životnu sredinu BSK-a.

Svake godine stanovnici sela u slivu reke Morave suočavaju se sa ogromnim invazijama komaraca
„Iako ovo nije naša nadležnost, mi pokušavamo da pomognemo ovim zajednicama“, kaže Obuh. U prošlosti su izgradili mrežu od tridesetak volontera koji stručnjacima pružaju podatke o situaciji. Pomagali su i prošle godine. "Sigurno smo smanjili broj larvi, ali situacija je i dalje bila prilično loša. Napravili smo 8 intervencija", kaže Obuh.

U ovom trenutku, međutim, ne počinje samo sezona komaraca, već i sezona krpelja . Kao što je potvrdio nacionalni portal o zdravlju i prirodi, dobro je razmisliti o tome.