Ruski robot Marker prošao testiranja u zimskim uslovima

Tanjug/V.Đ. | Razbibriga 2020-12-30 16:02:52 2020-12-30 16:02:52

Ruski borbeni robot Marker uspešno je prošao ispitivanja u autonomnoj navigaciji u zimskim uslovima, saopštio je danas Ruski fond za istraživanja naprednih projekata u industriji odbrane (FPI).

screenshot youtube

"Tokom probe sistema upravljanja, eksperimentalna robotizovana platforma Marker prešla je 30 kilometara u potpuno autonomnom režimu. Testiranja su se odvijala u Čeljabinskoj oblasti. Ruta kretanja išla je preko unapred nepoznate stepske teritorije prekrivene snegom", saopštio je FPI, prenosi TAS S.

Prema toj vladinoj agenciji, robot je stigao na odredište za 90 minuta,a tokom celog kretanja, Marker je sam crtao i korigovao svoju rutu koristeći podatke iz tehničko vizuelnog sistema izgrađenog na algoritmima veštačke neuronske mreže.

FPI je saopštila da bi platforma mogla autonomno da funkcioniše 48 sati na asfaltiranim putevima i do 24 sata na neravnom terenu.

"U sledećim testiranjima Marker će prelahziti 50, 100 i 200 kilometara", navodi se u saopštenju.

Eksperimentalna platforma Marker, razvijena u okviru projekta ove ruske agencije, predviđena je da bude osnova za razvoj budućih borbenih modela, navodi TAS S.

Pročitajte:

Expand player
Pogledajte više