Rusi pronašli vanzemaljski život?!

alo.rs | Razbibriga 2017-11-28 19:58:47 2017-11-28 19:58:47

Na spoljnim površinama Međunarodne svemirske stanice (MSS) pronađena je bakterija vanzemaljskog porekla! U toku su dodatna ispitivanja.

Profimedia

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov izjavio je da bakterija nije bila na MSS-u tokom njenog lansiranja 1998. godine, kao i da je tamo najverovatnije "doletela iz svemira".

Bakterija je prvo testirana na MSS-u, ne bi li se naučnici uverili da nije štetna po ljude, a nakon toga je prevezena na Zemlju radi dodatnih proučavanja.

Škaplerov je za TASS rekao da su kosmonauti pronašli bakteriju dok su uzimali uzorke s trupa MSS-a.

"Ispostavilo se da brisevi sadrže bakteriju koje nije bilo tokom lansiranja MSS-a, a to znači da je došla iz svemira i smestila se na spoljnoj površini stanice", rekao je Škaplerov.

On je dodao da su na Zemlji započeta istraživanja i da se za sada se čini da bakterija ne predstavljaj opasnost, kao i da MSS nije opasna po ljude.

Ranije se događalo da bakterije sa Zemlje budu prenete u Međunarodnu svemirsku stanicu, pa je tako otkriveno da one mogu da prežive i svemirski vakuum.

Naučnici znaju da svemir neobično utiče na bakterije, a na Univerzitetu Kolorado otkriveno je da neke baktere menjaju oblik u svemiru ne bi li preživele napade uobičajenih lekova koji ih uspešno ubijaju na Zemlji.

"Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika ne bismo li ih ubili. Tokom eksperimenata smo proveli sistematsku analizu menjanja fizičkog izgleda bakterije", izjavio je naučnik Luis Zea, inače glavni autor tog istraživanja.

Naučnici su proučavali bakteriju ešerihiju koli, a rezultat istraživanja podigao je zabrinutost ne samo zbog astronauta koji su izloženi uslovima u svemiru, nego i zbog svih stanovnika naše planete.

Expand player
Pogledajte više