ričard milanović. poglavica, indijanac
YouTube prin.screen
ričard milanović. poglavica, indijanac

YouTube prin.screen

ričard milanović. poglavica, indijanac, Foto: YouTube prin.screen

Ričard Milanović bio je poglavica Kauila Indijanaca iz rezervata Agua Kalijente u Kaliforniji. Na čelu ovog plemena bio je skoro trideset godina i zaslužan je za izgradnju kazina na indijanskoj zemlji zbog čega su Kauila postali najprosperitetnija grupa Indijanaca u SAD.

Ričard Milanović rođen je 4. decembra 1942. godine u Kaliforniji od oca Stevana Milanovića, Srbina iz okoline Zagreba i majke Lavren Migel, indijanske princeze iz plemena Šošoni. Kako su mu se roditelji razveli neposredno nakon Drugog svetskog rata, Ričard je ostao da živi sa majkom na teritoriji rezervata Agua Kalijente. Poglavica Milanović detinjstvo je proveo u straćari u Palm Springsu gde je zbog velikog siromaštva bio prinuđen da dobija od države pomoć u hrani, a želja za dobrim obrazovanjem bila je nedostižna. Nakon završene srednje škole, Ričard 1960. godine pristupa američkoj vojsci u čijoj službi je proveo tri godine, a po povratku iz vojske bavio se raznim poslovima među kojima je i prodaja usisivača i enciklopedija od vrata do vrata.

Njegova borba za prava američkih starosedelaca počinje 1978. godine kad je izabran za člana Plemenskog saveta, a na mesto poglavice, odnosno predsednika Plemenskog saveta došao je 1984. zahvaljujući svom planu o agrarnoj reformi. Tada su Kauila Indijanci povratili zemlju koja im je pripadala i počeli sa izgradnjom hotela i kockarnica koji će im kasnije doneti velike prihode.

Milanović je iskoristio američki zakon po kojem su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza i na taj način počeo da obrće veliki novac zahvaljujući čemu je pleme izašlo iz bede. Iako uspešan poglavica, Ričard Milanović nije zaboravio na svoj dugogodišnji san, pa je tako 1996. dobio diplomu Univerziteta Redlands.

Ričard Milanović dobitnik je brojnih nagrada za svoj poslovni uspeh, kao i za humanitarni rad gde je bio aktivan. Podržavao je borbu protiv raka dojke učešćem u projektu Hike 4 Hope, zalagao se za obrazovanje Indijanaca i davao stipendije. Zahvaljujući njemu, mnoga plemena počela su da otvaraju kockarnice od kojih žive brojne porodice. Poglavica Milanović, otac šestoro dece preminuo je 12. marta 2012. godine i ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih lidera američkih starosedelaca.

Naša preporuka