NESVAKIDAŠNJI POTEZ Reči i jezik dobili su svoj muzej u Vašingtonu

Snazi reči i jezika, bilo u javnom obraćanju ili ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji otvorio u Vašingtonu.

magija, knjiga, moć
magija, knjiga, moć, Foto: shutterstock

Interaktivni eksponati podstiču posetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pevaju legendarne pesme u karaoke stilu kako bi osetili zbog čega reči odzvanjaju u ljudima.

Zid reči visok 6,7 metara takođe pripoveda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu naučiti druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima. Otvaranje muzeja kasni mesecima, nakon što je odloženo u proleće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.

knjiga
knjiga, Foto: Shutterstock

Misija ovog muzeja, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, "jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema reči, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije", navodi se u izjavi.

Muzej je smešten u istorijskoj školi Franklin, gde je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspešni bežični prenos glasa pomoću "fotofona".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi