Bil Gejts
EPA/BERND VON JUTRCZENKA
Bil Gejts

EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Bil Gejts, Foto: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Prošlog meseca, ustanova U.S. Patent i Trejdemark kancelarija odobrila je kompaniji Microsoft predstavljeni projekat, zasnovan na stvaranju konverzacionog sistema pojedinca upotrebom podataka iz njegovog privatnog života i sa društvenih mreža. U jezivom dramskom zapletu, ovaj bot bi potencijalno mogao biti inspirisan prijateljima ili članovima porodice koji su preminuli, što je situacija gotovo indetična radnji jedne od epizoda popularne serije Black Mirror, u izvedbi kompanije Netflix.

Kako možemo zaključiti, novi patent Microsoft korporacije, koristiće slike, zvučne zapise, postove sa društvenih mreža, elektronske poruke i ručna pisma kako bi modifikovao specifičan indeks i mapirao određenu ličnost pojedinca. Odatle, inžinjeri mogu koristiti bazu podataka kako bi trenirali čet bota i naučili ga da komunicira kao ta osoba, čak i ako je ona preminula.

Što je još uznemirujuće, ova aplikacija bi mogla koristiti i projekciju preminule voljene osobe u 2D ili 3D modelu, istovremeno upotrebljavajući njen glas radi komunikacije sa njenim bližnjima.

U ovakvom procesu javljaju se različita moralna pitanja. Za početak, svako ko poseduje pristup ovakvim informacijama, nalik tekstualnim porukama, audio zapisima, fotografijama i video snimcima preminulih teoretski može kreirati virtualni avatar jedne osobe, uprkos tome što se ona nikada nije složila sa takvim postupkom tokom svog života. Ovde se u obzir uzima i manjak regulatorne politike u većini zemalja vezene za deljenje post-mortem informacija.

Doduše, patenti nisu uvek savršeni predstavnci novih proizvoda, a u većini slučajeva kompanije ih jednostavno usmere u potpuno drugačijim pravcima, uključujući i njihovu upotrebu u svrhe zaštite od buduće konkurencije. Zaštita prava intelektualne svojine i prava na ovakvu vrstu sistema, svakako može pružiti kompaniji Microsoft način da osigura svoje mesto u nekoj mogućoj budućnosti i njenom tržištu rendera naših najmilijih, baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Ovo samo znači da će Microsoft verovatno proizvesti nešto slično, dok je sasvim moguće i da kompanija prodata u nekom momentu svoj patent da drugoj firmi, koja će poželeti da postane pionir ovog polja u nekoj bližoj, ili daljoj budućnosti, na primer. Sa druge strane, uvek postoji mogućnost da ovakva ideja nikada ne zaživi i ostane tu gde jeste, plutajući u oblaku zajedno sa bezbroj drugih.

Da budemo potpuno iskreni, poslednje pomenuto definitivno predstavlja najbolju opciju.

Bonus video

Naša preporuka

Komentari (1)

Dejan

28.01.2021 00:12

Ovaj covek je zlo najvece. Ovaj se Bogu ne moli, nema duse!