Titanik
Shutterstock
Titanik, Foto: Shutterstock

Razglednica starijeg radio operatora Titanika, poslata nedeljama pre nego što je brod potonuo 1912. godine, stavljena je na aukciju. Očekuje se da će dostići cenu od oko 15.000. dolara - izvestila je aukcijska kuća RR Auktion iz Bostona.

Fillips je poslao razglednicu sa fotografijom Titanika svojoj sestri Elisi Fillips u martu 1912.

Veoma sam zauzet radeći do kasno. Nadam se da ću u ponedeljak krenuti i stići do Sotona (Sautempton, odakle je Titanik krenuo na prvo putovanje - PAP) u sredu popodne. Nadam se da si dobro. Juče sam dobio poruku od Etel

Džak Fillips je napisao. Na razglednici je marka iz Belfasta, gde je izgrađen Titanik.

Preživio je potonuće Titanika, ali je umro od hladnoće u prevrnutom čamcu za spasavanje

Transatlantik potonula je u ranim jutarnjim satima 15. aprila 1912. Fillips, koji je na Titaniku napunio 25 godina, ostao je na svom mestu nakon što se brod sudario sa ledenim bregom i uputio pozive za pomoć drugim brodovima u tom području. Preživio je potonuće Titanika, ali je umro od hladnoće u prevrnutom čamcu za spasavanje.

Aukcijska kuća saopštila je da razglednicu prodaju naslednici Vere i Džona Gillespija, dugogodišnji članovi Istorijskog društva sa sedištem u Masačusetsu. Očekuje se da će dostići cenu od oko 15.000. dolara na aukciji, koja će se završiti u sredu, uoči godišnjice tragedije.