Isus Hrist
Profimedia
Isus Hrist, Foto: Profimedia

Prema Evanđelju po Jovanu, Isus je pretvorio vodu u vino tokom venčanja u Kani.

Stotinama godina hodočasnici su verovali da je mesto čudesa Kafr Kanna, grad u severnom Izraelu, gde posećuju "Crkvu za venčanja" iz 20. veka. Ali, nikada nije potvrđeno da je reč o pravoj lokaciji.

Arheolozi sada veruju da je Kana iz biblijskih vremena možda Prašnjavo brdo, osam kilometara severno. To je bivši lokalitet Khirbet Qane, jevrejskog sela između 323. i 324. godine pre nove ere, gde su arheolozi otkrili brojne uvjerljive tragove.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkrili su mrežu tunela za hrišćansko bogosluženje, obeleženo krstovima i referencama na Kyrie Iesou, grčku frazu koja znači Isus Krist.

Tu su bili i oltar i polica s ostacima kamene posude. U šest kamenih posuda čuvalo se vino u biblijskom prikazu čuda.

Dr. Tom Meklou, koji se bavi iskopavanjem, rekao je da postoje još tri mesta s verodostojnim tvrdnjama da je upravo tamo bila Kana.

- Otkrili smo veliki hrišćanski kompleks koji je služio hodočasnicima koji su došli u potrazi za mestom na kojem je Isus napravio svoje prvo veliko čudo. Ovaj je kompleks korišćen u kasnom petom ili početkom šestog veka, a nastavili su ga koristiti i hodočasnici tokom krstaškog perioda 12. veka - naveo je Meklou.

- Hodočasnički tekstovi iz ovog razdoblja koji opisuju ono što su hodočasnici učinili i videli kad su došli u Galanski klan vrlo se usko podudaraju s onim što smo izložili kao čarobni kompleks.

Kao deo svojih dokaza, dr. Meklou ukazuje na rad jevrejskog istoričara Flaviusa Josephusa iz prvog veka. Njegove reference na Kanu geografski se usklađuju s lokacijom Khirbet Qane.

- Pozivanje Kane u Josifu, Novom zavetu i rabinskim tekstovima tvrdi da je selo bilo jevrejsko, blizu Galilejskog jezera i u području niže Galileje. Khirbet Qana ispunjava sve ove kriterijume - zaključuje Meklou.