rum rakija alkohol piće , čaša flaša
Profimedia
rum rakija alkohol piće , čaša flaša

Profimedia

 Foto: Profimedia

Dan nakon pijane noći obično nije zabavan. Naročito ako ste na zabavi gde se alkohol meša sa jednim zadovoljstvom, a ni sami ne znate koliko ste čaša zapravo popili. Iako se sa alkoholom treba postupati pažljivo i sa znanjem, ponekad alkoholna pića jednostavno pripadaju životu. Međutim, nakon nemirnih proslava mamurluk je možda prošlost. Prema portalu Vice , poznati profesor iz Engleske izumeo je piće koje bi uskoro moglo da bude zamena za alkohol.

Vodeći psihofarmakolog David Nutt već 30 godina radi na smanjenju štete zbog alkohola. Pre oko 15 godina odlučio je da bi, umesto pokušaja da ublaži štetu, bilo bolje stvoriti netoksičnu verziju alkoholnog pića . Njegova istraživanja navela su ga da sintetiše jedinjenje zvano Alkarelle . Kaže se da ova bezopasna alternativa alkoholu ima iste efekte za koje pijemo alkoholna pića - osećaj vedrine, opuštenosti i društvenog raspoloženja.

Međutim, za razliku od pravog opojnog pića, Alkarelle ne izaziva negativne uticaje sledećeg dana. Sa ovim jedinjenjem ne postoji rizik od glavobolje, mučnine ili gubitka pamćenja. Profesor Nutt kaže da je uveren u efikasnost supstance jer ju je i sam probao. Međutim, kao nova sintetička hemikalija mora da prođe rigorozne testove bezbednosti koji će trajati dve godine i koštaće oko 20 miliona funti (približno 23 miliona evra).

U međuvremenu, Nutt je razvio bezalkoholni botanički alkohol nazvan Sentia . Ovaj sporedni projekat za profesora GABA Labs uglavnom je usmeren na prikupljanje kapitala kako bi se pomoglo Alkarelleu na tržištu, ali i na uključivanje šire javnosti u potragu za alkoholnim alternativama.

„Alkohol cilja različite recepcijske sisteme u mozgu“, objasnio je Nutt. " Na najnižim nivoima u mozgu, alkohol deluje kroz GABA sistem. U mozgu postoji 15 različitih GABA receptora koji kontrolišu različite stvari. Pri izradi Sentiija fokusirali smo se na receptore koji utiču na zajednicu i oslobađaju i izbegavaju receptore koji uzrokuju probleme kao što su nemogućnost ravnoteže, pad, razdražljivost, bes i mamurluk“, profesor je opisao kako se može proizvesti nova alternativa alkoholu.

Da bi stvorili Sentie, Nutt i njegov tim istraživača pretražili su hiljade baza podataka i pronašli brojne biljke koje proizvode supstance koje deluju u GABA sistemu , kao i druge biljke koje ubrzavaju njihovu apsorpciju. Razlog zašto ovi sastojci ne potpadaju pod zakon o psihoaktivnim supstancama je taj što su odavno odobreni kao hrana ili dodaci ishrani.

Finalno piće tako sadrži 4 biljke koje proizvode supstance slične GABA, otprilike tri biljke koje se brže apsorbuju u mozak i boju. „Koristimo kupinu, koja je prijatna boja, ali takođe olakšava unos supstanci u mozak“, rekao je Nutt o izboru prirodne boje koja piću daje ružičastu boju.

Ako želite da izbegnete negativne uticaje sledećeg dana, ali računajte na to da ćete za to morati dodatno da platite. Za pola litre Sentie plaćate 30 funti (34,71 evra), za dvoje dece 14 funti (16,20 evra). Što se tiče cene, piće je jednako luksuznom alkoholu.

A kako ovaj alkoholni alternativni ukus ima ukus?

Prema novinaru Simonu Dohertiju, piće je slatkog biljnog drvenastog ukusa i podseća na mešanje kuvanog vina sa napitkom Bloodi Mari.