Bil Gejts
Youtube/Printscreen
Bil Gejts

Youtube/Printscreen

Bil Gejts, Foto: Youtube/Printscreen

Suosnivač američke kompanije Majkrosoft i milijarder Bil Gejts oglasio se ponovo o aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

Bil Gejts je ocenio da će povratak u normalu u SAD-u trajati duže nego što se misli, iako je ove nedelje krenula distribucija vakcina za koronavirus.

Američki milijarder, koji je aktivno iznosi svoje stavove od početka pandemije korona virusa, ocenio je da će potpuni povratak na "stari način života" biti moguć tek nakon 2022. godine.

Gejts ističe da će SAD do leta naredne godine da budu "mnogo bliže normalnom nego što su sada".

"Čak i početkom 2022. godine, ukoliko ne pomognemo drugim zemljama da se otarase ove bolesti i ako u našoj zemlji ne dobijemo visoku stopu vakcinacije, rizik od ponovnog izbijanja će da postoji i, naravno, globalna ekonomija će biti usporena, što šteti Americi ekonomski na prilično dramatičan način", navodi on.

Gejts smatra kako velika javna okupljanja treba i dalje da budu zabranjena, a rekao je i kako "nažalost, većina kafića i restorana u zemlji treba da budu zatvoreni, kako bi se suzbile stope zaraze".

"Tako ćemo imati, počevši od leta, otprilike devet meseci gde će nekoliko stvari, poput velikih javnih skupova, i dalje biti ograničene", navodi on.

 Ocenio je da ugostiteljski objekti treba da ostanu zatvoreni narednih četiri do šest meseci.

"Barovi i restorani u većem delu zemlje treba da ostanu zatvoreni tokom ovog talasa, pa i u sledećih četiri do šest meseci, sve dok je situacija goruća", rekao je Gejts i dodao:

"Stvarni povratak u normalu moguć je tek nakon 12 do 18 meseci, ako se učini sve što je potrebno za suzbijanje zaraze".

Inače, Gejts je naveo i da će narednih četiri od šest meseci biti najgore, kada je reč o rastu broja novoobolelih i preminulih.

On je naveo da Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju predviđa kako će u SAD biti još 200.000 smrtnih ishoda, povezanih s koronavirusom.

Pročitajte još:

Komentari (3)

zagondzija

14.12.2020 18:12

Ima li iko ovo djubre ubiti

Pera Detlic

15.12.2020 10:42

E jes napravio virus svaka mu cast.

Tara

15.12.2020 15:20

Šargarepa! A onda ćeš 2022. reći da se očekuje još smrtonosniji virus ili da vakcine nisu dale očekivanu zaštitu pa treba prodati još 7 milijardi doza itd.