Planinari poginuli na Uralu, u prolazu Djatlov
Jutjub printskrin
Planinari poginuli na Uralu, u prolazu Djatlov

Jutjub printskrin

Planinari poginuli na Uralu, u prolazu Djatlov, Foto: Jutjub printskrin

Živeo je kao dvorska luda. Pobegao je od kuće, drogirao se, bio je na psihijatriji. A spasile su ga i planine. Kori Ričard je 2011. godine ušao u istoriju kada su se zajedno sa Denisom Urubkom i Simone Moro prvi zimi popeli na Gaszerbrum II (8035 m). Oni su - legende planinarenja. I na kraju čovek koji je posle tog putovanja, umesto slave i sreće, izgubio skoro sve u životu.

Prvo ju je čuo, a zatim video lavinu kako juri prema njemu. Nije bilo šanse za bekstvo. "Pomislio sam samo - moj život će se uskoro završiti “. Denis Urubko i Simone Moro, izvanredni penjači koji su mu bili bliski, takođe će narednih godina reći da su se u tom trenutku opraštali od svog života.

„Samo sam ja ostao“

Dok ga je masa snega nosila, Kori je leteo na sve strane. Čuo e pucanje slomljenih kostiju, mislio je da će se onesvestiti. "Video sam nebo plave boje, zatim mrak, pa je nebo ponovo bilo iznad mene i ponovo je bilo mrak", opisao je kasnije Amerikanac. Tada je nastala tišina. Posle par trenutka, Ričard je shvatio da diše. Druga misao - "Ostao sam samo ja. Denis i Simone su mrtvi. Moram da se izvučem iz ovog pakla."

Moro je, međutim, bio živ i krenuo je u potragu za zakopanim partnerima. Video je Korijev kombinezon, deo glave mu je virio ispod snega. Kada je iskopavao Amerikanca, začuo se Urubkin glas: "Dobro sam, polako". Oslobođen snega, Ričard je instinktivno posegnuo za kamerom iz džepa odela. Počeo je da snima i slika.

Selfi koji je u tom trenutku snimio, čoveka čije je lice pomešano sa užasom, plačem i olakšanjem, kasnije je krasilo naslovnicu na Nacionalnog Geografiji. Zabeležio je kako Simone pada na kolena kao da mu se zahvaljuje što je spasio, a Denis kaže: „Bila je to zaista velika lavina“.

Ričard je još uvek bio toliko uplašio da je povikao: „Hajdemo odavde! Požurite!“ I krenuo je da hoda, samo u pogrešnom smeru. Moro i Urubko su mu vikali, ali se time nije zamarao i nakon nekog vremena pao je u provaliju. Imao je sreću što su još uvek bili vezani konopcem i uspeli su da ga izvuku.

Ovaj prizor, iako ga tada nije znao, postao je simbol njegovog kasnijeg života. Činilo se da bi ga takva lavina mogla učiniti srećnom osobom, posvećenom drugima, koja ceni čak i sitnice u životu. 

U međuvremenu, ova smrtonosna masa snega odvela ga je u depresiju, alkoholizam, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) u godinama koje su sledile i uništila njegove odnose sa ljudima koje je voleo. 

Spekuliše se da je on vođen u ekspediciji uglavnom da bi je snimio dobar film i slikao. 

Iako je retko ko imao tri šanse, iako nisu bili savršeno aklimatizovani i imali su samo vremenski prozor od 30 sati, 2. februara 2011. u 11.35 sati stali su na vrh. Ekspedicija je rezultirala kratkim, ali izuzetno dirljivim dokumentarnim filmom „Hladno“, snimljenom prema Ričardovim kadrovima. Jedna od najpoznatijih je slika sa vrha. Simone je na kolenima, sve vreme kašlje, oseća se bolesno, verovatno povraća. U jednom trenutku mu prilazi Denis, imajući snage da podigne zastavicu u čast pobede. Ona se saginje nad Italijanom i čestita mu što je stigao na vrh. Moro nije u stanju da kaže bilo šta. "Da li ovako izgleda proslava? Ovde nema olakšanja, a tek smo na pola puta", kaže Amerikanac u filmu, treba se i vratiti dole.

Godinama kasnije, kada je pogledao poznatu fotografiju koju je snimio nekoliko trenutaka nakon što je iskopan iz lavine, Ričard je zaključio da liči na 90-godišnjeg dečaka. Čak ga ni majka nije prepoznala na ovoj fotografiji. "Kada danas pogledam ovo lice, vidim ozbiljnu traumu koja se nazire. Mogu da vidim život koji će uskoro biti podeljen", kaže on tokom jednog od svojih predavanja. U lavini koja mu je zauvek promenila život, međutim, vidi i mnogo dobra. "Ona je za mene bila najveći poklon koji sam mogao da zamislim. Gurnula me je u tako jebeni ... veliki ponor da sam morao ili da se ubijem ili da se počnem menjati. Shvatio sam da mi traumatično iskustvo takođe može dati priliku da se transformišem" - rekao je.