pećina, google map
YouTube prin.screen
pećina, google map

YouTube prin.screen

pećina, google map, Foto: YouTube prin.screen

Tajanstvena rupa na Antarktiku izazvala je mnoga nagađanja, a teoretičari zavere raspravljaju da li je to tajna vojna baza ili dokaz o postojanju drevne civilizacije. Poreklo bizarnog ulaza na Antarktik ostaje neobjašnjivo nakon što se ’pećina’ iznenada pojavila 2007. godine - pre nego što je nestala sa Google mapa šest meseci kasnije, da bi se ponovo pojavila 12 godina kasnije. Teorije zavere YouTube kanal "Third Phase From The Moon" otkrio je misteriozni fenomen.

Blejk Kousin, koji vodi gore pomenuti kanal za teoriju zavere, sugerisao je da bi bizarni snimci mogli da dokažu da je reč o „ulazu u šuplju Zemlju konačno otkrivenom na Google mapama“. Šuplja zemlja je jedna od teorija zavere koja kaže da je naša planeta zapravo šuplja, a ne, kako kaže nauka, ispunjena lavom i čvrstim metalnim jezgrom.

Na video snimku koji je otkrio rupu, satelitski snimci snimljeni 2007. godine prikazuju misterioznu pećinu, ali šest meseci kasnije „ona više ne postoji“ na mapi. Tadašnja pećina je navodno bila visoka 22 i široka 75 metara. Prema autorima snimka, to znači da bi pećina „potencijalno mogla da sakrije stotine, ako ne i hiljade ljudi“.

Video je glasio: „Ogromna rupa otkrivena u blizini Antarktika! Tajna skrivena baza? „Slika potiče sa ostrva Greenvich, jednog od ostrvaca blizu Antarktika.

Blejk Kousin je rekao: "Za nekoliko meseci ovo je suludo. Šta se događa? Da li bi to mogao biti prirodni fenomen, poput lavine, koji prekriva pećinu?" Bret se takođe zapitao mogu li klimatske promene otopiti led oko pećine i „otkriti tajne“. Blejk ukazao je na neobičnu strukturu koja je vodila do navodne pećine i malo je podsećala na stepenice.

Rekao je: "Izgleda da se u pećinu ulazi stepeništem. Dovoljno je veliko da letelice i leteći tanjiri ili čak oprema naše vojske mogu uleteti u tako veliki otvor. Da li je ovo vojna baza? Nešto je stvorio čovek? nije pokazatelj da je reč o ponornici “. Teoretičari zavere će i ovog puta vrlo verovatno pogrešiti. Čak i komentari ispod video zapisa nude logična objašnjenja za taj fenomen. "Čini se da otok ledenog otoka raste ispod ledenjaka. Slične pojave možete videti na Arktičkoj kapljici. Pogledajte stazu do vode. Izgleda kao erozija."

Klimatske promene i topljenje glečera redovno dovode do neobičnih otkrića, pa ne bi bilo neobično da je ovo nešto potpuno benigno. Prisetimo se ovde istraživanja australijskih naučnika koji su otkrili ogromna podvodna jezera ispod najvećeg glečera na Antarktiku. Otkrili su ih nakon postavljanja malog eksploziva na dva metra ispod površine.

Ben Galton-Fenzi iz australijskog odeljenja za Antarktik kaže da je istraživanje bilo važno jer bi moglo pomoći naučnicima da predvide kako bi otapanje lednika na Antarktiku moglo da promeni svetski okean. Ledenik Totten dugačak je 120 kilometara i širok 30 kilometara, sa oko dva kilometra debljine. Njegovo rastvaranje može povećati nivo mora za oko sedam metara, piše The Guardian.

"Eksplozija je za nas zapravo bila izvor zvuka, a sa njom smo čuli i zvukove koji odjekuju u ledu. Stavili smo mikrofone duž površine glečera kako bismo čuli taj zvuk kako odjekuje i stekli utisak o tome šta leži ispod leda", objašnjava.

Bonus video