nakovanj, čekić
Wikipedia
nakovanj, čekić

Wikipedia

nakovanj, čekić, Foto: Wikipedia

Nakovnji su neobična relikvija u popularnoj kulturi. Nekada rašireni, oni su sada najznačajniji primer teških i gustih predmeta - verovatno je za to kriv Vile E. Coiote. Iako su zaista teški i gusti, mogu plutati ako vodu zamenite gušćom tečnošću poput žive.

To je uradio Jutjuber, eksperiment u dvorištu. Dobio je veliku posudu, napunio je živom, a zatim u nju bacio gvožđe nakovnje od 50 kilograma. A nakovanj je zaista plutao. Kodi takođe pokazuje kako se zvuk menja kada udarite čekićem u plutajući nakovanj, u poređenju sa udaranjem u normalnim uslovima van živine kupke.

Razlog zašto se to događa je taj što je živa mnogo gušća od gvožđa. Na sobnoj temperaturi i standardnom pritisku, kubni centimetar žive teži 13,5 grama (0,48 unci) - gotovo duplo više od 7,87 grama (0,28 unci) po kubnom centimetru gvožđa. Rider ističe da pluta bolje nego što drvo pluta vodom. Živa je toliko gusta da bi na njoj plutali i elementi poput olova, srebra i bakra.

S obzirom na činjenicu da je živa toksična, samo podsetnik da ovo ne pokušavate kod kuće. A ako zaista želite da isprobate neke eksperimente sa gustinom, postoje sigurniji, pa čak i ukusniji , uključujući pravljenje slojevitih koktela i moktela. Možda nije toliko vizuelno upečatljiv, ali svakako treba manje sigurnosnih mera.