POTRESNA LEKCIJA IZ ISTORIJE! Pismo srpskih oficira RASPLAKALO ćerku poginulog austrougarskog potpukovnika!

“Vaše pismo primila sam sa najvećom zahvalnošću, iako je za mene bilo posve kobno. Zaista, ovakva pažnja dostojna je samo srpskih heroja oficira i ja sam Vam za to večno zahvalna”, napisala je ćerka Augusta Šmita.

Prvi svetski rat: Srpski artiljerci i Zemunu Srpska vojska
Srpska vojska, Foto: Profimedia

 

* Srpski vojnici su pronašli u džepu austrijskog oficira pismo namenjeno njegovoj kćerki

* Potom su zateknuti novac i pismo poslali mladoj ženi u Beč, a onda je ona kroz suze sve pročitala

* Njen odgovor srpskim oficirima je rasplakao mnoge

Godine 1914. vodila se žestoka borba oko Ade Ciganlije. Posle bitke srpska vojska je sahranila žrtve sa obe strane, uz vojne počasti.

OVA ŽENA IMA ŠESTORO UNUČADI Kad skine majicu tek vam ništa neće biti jasno! Njenom mužu se sviđa (FOTO)

Kod stradalog austrijskog potpukovnika Augusta Šmita srpski vojnici našli su neotvoreno pismo, za koje su smatrali da je bila naredba za napad. Ali, to je bilo pismo njegove ćerke iz Beča. Srpski oficiri, na čelu sa majorom Svetomirom Đukićem, odlučuju da pošalju pismo mladoj Austrijanki:

Srpski oficiri i vojnici

- Poštovana gospođice, sa teškim srcem i bolom u duši, iako smo neprijatelji, prinuđeni smo da Vam prvi javimo tešku vest da je Vaš neumrli tata, heroj oficir i komandant 32. austrijskog puka, danas herojski pao na čelu svoga puka, braneći svoga Cara, svoju zemlju i svoju zastavu, a u teškoj borbi na srpskom zemljištu u Adi Ciganliji.

UŠLA U PRODAVNICU, ČUČNULA NAD GAJBICOM, PA... Devojka kontaminirala krompir! Kada se pojavila ova fotografija, bilo je kasno da porekne (FOTO)

Iako ste izgubili oca, imate njim da se ponosite, jer je herojski i dostojno jednog viteza-heroja pao na polju časti. U isto vreme Vas izveštavamo da smo današnjom uputnicom poslali Vam 4.000 kruna, koji smo novac našli u džepu Vašeg pokojnog oca sa pismom i molimo Vas da nas o prijemu ovog novca izvestite, jer nam je mnogo stalo do toga da primite i novac i pismo. Vašeg oca dostojno smo sahranili sa svim počastima, obeležavajući njegov grob jednom primernom krstačom, tako da kad se svrše ratne operacije i zavede mir, Vi možete sa Vašom poštovanom porodicom doći u Srbiju i naći telo Vašeg tate pristojno sahranjeno i grob očuvan. Primite naše najiskrenije viteško saučešće, da Vama i ostalima Vašima Bog podari dug i srećan život.

TRAŽIO OD NJIH NEŠTO NEVEROVATNO Kad im se pilot obratio ovim rečima, putnici su umalo popadali u nesvest!

Gospođica Šmit

Posle nekog vremena stigao je odgovor gospođice Šmit:

- Poštovana gospodo,

Vaše pismo primila sam sa najvećom zahvalnošću, iako je za mene bilo posve kobno, bez obzira na Vašu utehu. Zaista, ovakva pažnja dostojna je samo srpskih heroja oficira i ja sam Vam za to večno zahvalna. Isto tako i novac sam takođe primila na čemu Vam takođe hvala.

LETUJTE KAO CAR! Luksuzan hotel Adria u samom srcu Budve omogućiće vam odmor za pamćenje!

U ovim teškim momentima za celu našu porodicu, Vaše pismo je zaista okrepljavajuće, utoliko pre i više što je naš tata zaista završio svoj život dostojanstveno. Ja sam već sa mnogim mojim drugaricama, uplakanih očiju, davala Vaše pismo da ga pročitaju i one su zajedno sa mnom plakale i divile se pažnji srpskih oficira heroja. Posle ovog pisma naročito cenimo podvige malene srbijanske vojske, koja je dostojna svakog divljenja.

NEZAPAMĆENO DIVLJAŠTVO NA JADRANU Splićanin odgrizao uvo turisti (20) iz Francuske, mladić čekao Hitnu sa svojim parčetom mesa na ledu! Hrvati se peru

POSLE OVOGA NEĆE VAM NI PASTI NA PAMET Ljudi to svakodnevno rade, misleći da čine pravu stvar! I ne pomišljaju da ih može koštati sluha!

NESNOSAN SMRAD ŠIRI SE JADRANSKOM OBALOM Kupači u neverici posmatrali gnusan prizor u vodi! Bežali sa plaže kada su shvatili šta im se UKAZALO!

 

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi