Pevačica, pevanje, muzika, ples, mikrofon
Shutterstock
Pevačica, pevanje, muzika, ples, mikrofon

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Trenutna situacija u vezi sa pandemijom nikome ne ide u prilog, a kako smo ušli i u hladne decembarske dane, čini se da je sve manje razloga za osmeh. Međutim, ne bi trebalo tako da razmišljamo, jer istraživanja pokazuju da nas upravo sitnice čine srećnima, a na njih uvek možemo da računamo i sami da ih stvaramo.

Istraživači su došli do saznanja da pevanje dok peremo sudove, kuvamo ili se tuširamo, uglavnom ni ne registrujemo, dok nam neko na to ne ukaže. Upravo nam to podiže raspoloženje i ublažava brige sa kojima smo se i tog jutra probudili.

Zato stručnjaci i savetuju da pevamo, družimo se sa najbližima, a kada smo pod stresom da pokušavamo da se smejemo, tako što ćemo pročitati neku lepu pesmu, vic ili odgledati komediju.

Ne ljuti se čoveče

Osim toga, igranje društvenih igara sa članovima porodice veoma je lekovito, jer povećava koheziju, čini nas bliskijim i mami nam osmeh na lice, kojeg opet nismo ni svesni jer izgleda kao da provodimo sasvim obično veče.

Da bismo se osećali bolje, uvek možemo da pomognemo sebi tako što ćemo otići u šetnju, jer svež vazduh može da nas resetuje i vrati misli u ravnotežu.

Ono što stručnjaci još preporučuju jeste da se potrudimo da tokom hladnijih perioda, kada smo uglavnom kod kuće, ne upadnemo u letargiju, već da mentalnu tromost lečimo tako što ćemo svakog dana pokušati da učinimo nešto za sebe i uraditi nešto novo. Dovoljno je da pročitamo stranicu neke knjige koja nam je do tada bila nepoznata, isprobamo neki novi recept za kolače, poslušamo tutorijal o tome kako da se ulepšamo...

I, na kraju, svako veče bi trebalo da napravimo listu stvari na kojima smo zahvalni i zbog kojih imamo razlog da budemo zadovoljni.

Pročitajte: