Farbanje zidova
Foto: Shutterstock
Farbanje zidova

Foto: Shutterstock

Farbanje zidova, Foto: Foto: Shutterstock

Ovo su pet boja koje nikako nisu preporučljive za prostorije u kojima spavate i planirate da se odmorite.

Crna

Osim što zamračuje sobu, boja poput crne stvoriće iluziju da ona izgleda manja nego što zapravo jeste. Iako vam mrak može pomoći da brže zaspite, posledično će sprečiti vašu sposobnost ustajanja ujutro. Tama će vam psihološki smanjiti energiju.

Neonske boje

Uvek biste trebali da izbegavate upotrebu neonskih boja jer unose uzbuđenje i energiju u spavaću sobu. Shodno tome, u takvoj atmosferi ćete se teže opustiti, što je svrha spavaće sobe. Umesto toga, preporučuje se upotreba svetlijih nijansi sive i bež boje.

Žuta

Žuta je vrlo podsticajna boja, jer svetlost uvek povezujemo sa suncem. Iako je veseli ton možda odličan za početak dana, oni koji se odluče za sobu sa ovom bojom, najverovatnije da će uveče teže zaspati.

Crvena

Poput žute i crvena je upečatljiva boja koja može izazvati osećaj nemira ili uznemirenosti. Te dve boje često se koriste u marketingu jer stimulišu čula, ato nije nešto što želite kada pokušavate da zaspite.

Tamnosmeđa

Tamne boje pružaju osećaj težine i mraka. To može smanjiti motivaciju za buđenje ujutro. Međutim, ukoliko volite tamne boje, onda ih radije upotrebite da nešto njima naglasite, ali ne kao glavnu boju.

PROČITAJTE JOŠ: