Novi Pazar
Tanjug Irfan Ličina
pametni sat, Foto: screenshot youtube

Simptomi Covid-19 su sada svima dobro poznati. Svi će odmah biti obavešteni ako dobiju temperaturu, kašalj ili prekomerni umor. Međutim, početak ove opasne virusne bolesti može se lako otkriti nekoliko dana pre nego što se prvi simptomi pojave kod ljudi. Pametan sat je dovoljan

Ili bilo koji drugi uređaj koji je u stanju da izmeri funkcije ljudskog tela, kao što su puls ili temperatura. Timovi istraživača iz zdravstvenog sistema Mount Sinai u Njujorku došli su do ovih otkrića. Dali su 297 zdravstvenih radnika Apple pametni sat i od njega prikupili sve dostupne podatke. Primetili su zanimljive rezultate među zdravstvenim radnicima koji su kasnije potvrdili Covid-19.

Jedan od prvih ranih simptoma, koji osoba još uvek ne oseća direktno, je povećani protok krvi na mestima gde se virus nalazi. Sa pojačanim protokom krvi mogu se uočiti i promene brzine otkucaja srca koje pametni sat lako može da otkrije. Znaju na to skrenuti pažnju ako odstupa od trenutnog proseka.

„Cilj nam je bio da pomoću ovog pametnog sata otkrijemo virus u telu u trenutku infekcije ili pre nego što osoba uopšte pokaže simptome“, kaže Rob Hirten, docent koji je uključen u istraživanje. Istražujući promene u ljudskom telu u ovom slučaju, istraživači su se uglavnom fokusirali na varijabilnost srčane frekvencije, odnosno vremenske razlike između svakog otkucaja srca, piše portal CBS Njuz.

„Znali smo da je došlo do promena brzine otkucaja srca kada je koronavirus bio u telu“, dodaje Hirten, „i ovi nalazi su nam omogućili da procenimo da li osoba nosi virus pre nego što se u potpunosti izrazi.

" Kod ljudi sa Covid-19 varijabilnost srčane frekvencije se često smanjuje, ali u praksi to znači da im srce kuca brže nego kod zdravih ljudi."

Podaci prikupljeni sa pametnih satova mogu značajno pomoći smanjenju širenja koronavirusa i drugih bolesti slične vrste. „Trenutno ciljamo ljude koji već pokazuju znake infekcije - bolesni su ili se ne osećaju dobro. Međutim, pametni satovi mogu unapred otkriti ljude koji su potencialno zaraženi. Ovo je način za bolju kontrolu širenja zaraznih bolesti “, ističe Hirtenova.

Studija na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji donela je slične rezultate. 81% pozitivnog testa na koronavirus pokazalo je kasnije promene u srčanom ritmu više od devet dana pre pojave prvih simptoma Covid-19. Tim koji je uključen u istraživanje, stoga je stvorio i neku vrstu alarma koji će upozoriti vlasnike pametnog sata ako mu se otkucaji srca značajno promene.

„To je velika stvar, jer alarm može da vas upozori da ne izlazite i ne upoznajete druge ljude“, kaže profesor Majkl Snajder. Kada je nedavno bio upozoren Snajder na moguću promenu rada srca na pametnom satu, otkazao je zakazani sastanak jer se plašio da bi mogao biti zarazan.

BONUS VIDEO

Naša preporuka