Srednjovekovne sprave za mučenje - stolica za isleđivanje
Alo / Nenad Vujanović
Srednjovekovne sprave za mučenje - stolica za isleđivanje

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - stolica za isleđivanje, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Prženje do smrti
Kuvanje osuđenika u džinovskom bronzanom biku je bilo način na koji su Stari Grci kažnjavali kriminalce. Ispod bronzane posude se palila vatra i nesrećnik u njoj bi polako i bolno umirao. Jezivi zvuci samrtničke agonije su dopirali do dželata kroz cevi koje su se nalazile u bikovom nosu.

Nabijanje na kolac
Kolac je bio pričvršćen na zemlji, a osuđenici su nameštani tako da ih, dok padaju na njega, proburazi kroz stomak ili polne organe. Trpeli su nepodnošljive bolove i umirali u strašnim mukama.

slon

Youtube/Printscreen

slon, Foto: Youtube/Printscreen

Slonovi ubice
U srednjem veku slonovi su bili naučeni da jednom nogom stanu na glavu ili torzo osuđenog kriminalca, a uz pomoć "šiljatih oštrica postavljenih na njihove kljove" bi sekli nesrećnika do smrti. To je bio uobičajen način kažnjavanja širom srednjovekovne Južne i Jugoistočne Azije, a u Indiji su pogubljenja izvršavana na ovaj način do sredine 19. veka.

Zatvorenik, zatvor, kavez

Shutterstock

Zatvorenik, zatvor, kavez, Foto: Shutterstock

Zatočeništvo
Zločinac bi bio smeštan u ograđeni prostor, bez mogućnosti izlaza, u sred nedođije, bez hrane i vode, a na kraju bi umirao od gladi. Ova metoda je prethodnica doživotnog zatvora. Na ovaj način su na prostorima današnje Španije, na primer, kažnjavane preljubnice.

Skafizam 
Drevna persijska metoda mučenja na koju su bili osuđeni teški kriminalci, ubice i izdajnici je izvršavana u močvarama. Osuđenike su premazivali mlekom, medom i fekalijama i takve ih vezane ostavljali u šupljim stablima ili zarobljene između dva čamca. Tako su živeli danima, dok su se njima hranili krvožedni insekti i bube.

Pročitajte još: