Dota 2 TI9
screenshoot/Youtube
Dota 2 TI9

screenshoot/Youtube

Dota 2 TI9, Foto: screenshoot/Youtube

Kako kažu iz Fortuna e-Sportsa, u regionu su dosta bitni i nagradni fondovi takmičenja. Tako, na primer, ekipa koja osvoji Esports Balkan Ligu (EBL) dobija 10.000 evra i kvalifikuje se u grupnu fazu European Mastersa, gde je nagradni fond 150.000 evra, a pobednik dobija 40.000.

“Kada je ekipa ASUS ROG ELITE osvojila EBL i dobro se pokazala na EU Mastersu, oni su kući odneli 10.000 evra od EBL-a i još 13.500 evra od EU Mastersa. Inače, najplaćenije igrače, i generalno najbolje uslove u Srbiji, imaju ekipe ŠAIM SE (Baka Prase), Crvena Zvezda Esports (FK Crvena Zvezda) i Energypot Wizards”, objašnjava Aleksandar Anokić iz Fortuna e-Sportsa.

On ističe da su cifre na međunarodnom nivou znatno veće, pa se tako, prema javno dostupnim podacima, prosečna godišnja plata u League of Legends European Championship ligi kreće oko 250.000 dolara godišnje.

“Pretpostavljam da se i CS:GO igrači kreću oko tih cifara. Jedini ko sa ove liste može da zaradi nekoliko puta višu cifru, je Nikola “NiKo” Kovač jer je on jedan od najpoznatijih i najboljih CS:GO igrača na svetu. Na primer, NiKov transfer je još 2017. bio čak pola miliona evra”, podseća Anokić.

Profesionalni gejmeri su najčešće igrači u igrama League of Legends ili Counter Strike: Global Offensive.

“Jedini izvor zarade igrača je plata koju mu propisuje ekipa. Tu se naravno gleda million kriterijuma, koliko je igrač takmičarski važan, koliko je poznat, koliko njegovo prisustvo može da se unovči kod sponzora itd. Praktično isto kao i u tradicionalnim sportovima. Sve ovo je vezano samo za profesionalne igrače, znači apsolutno najbolje od najboljih, takoreći 'novake đokoviće' video igara”, objašnjava.

Stefan Đukić je u e-sportsu već 11 godina, a profesionalno poslednjih pet. Njegova igra je Hearthstone, jedna od popularnijih arkadnih "e-sports" kartaških igara koja okuplja milione igrača širom sveta, i koja se igra individualno. Stefan je u samom vrhu, bio je čak i treći u Evropi.

“U ovoj igri se manje zarađuje, pa je moja zarada bila stotinak evra plus bonusi i nagrade od takmičenja. Od sponzora sam uglavnom dobijao opremu za igranje i slično. Ipak, u ovim drugim timskim igrama najbolji gejmeri u Srbiji, zvezde svojih ekipa, mogu da zarade oko 1.500 evra mesečno”, kaže Stefan.

I on ističe da su cifre na svetskom nivou mnogo veće, pa tako navodi primer kada je igrao na jednom privatnom turniru kod najboljeg igrača Hearthstone-a, gde je nagradni fond bio 5.000 evra.

“To je za naše prostore neverovatna cifra. Ja sam imao priliku da radim i kao komentator, da komentarišem igre u nekim okolnim zemljama, i tu može da se zaradi neka solidna suma, ali su to jednokratni angažmani – odradiš posao, dobiješ novac i ideš dalje”, objašnjava Stefan Đukić.

Najpoznatiji gejmeri u Srbiji

Prema podacima Fortuna e-Sportsa, među najjačim, odnosno najuspešnijim gejmerima u Srbiji, koji igraju međunarodne turnire ili su deo najvećih svetskih ekipa su:

- Aljoša “Milica” Kovandžić – LoL igrač za ekipu Vitality u League of Legends European Championship (LEC) ligi

- Nemanja “nexa” Isaković – CS:GO igrač za ekipu G2 Esports

- Janko “YNk” Paunović – trener američke CS:GO ekipe FaZe

- Nikola “NiKo” Kovač – CS:GO igrač za američku ekipu FaZe (iz Republike Srpske)

- Nemanja “huNter-” Kovač – CS:GO igrač za ekipu G2 Esports,

- Aleksandar “kassad” Trifunović – trener američke CS:GO ekipe 100 Thieves.