Ova naša novčanica je postala svetski poznata, nalazi se čak i u muzeju u Urugvaju!

Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku novčanica pod nazivom "Žene na novčanicama"

dinar, dinari, novac
 Foto: Shutterstock

Numizmatički muzej nalazi se u zgradi Centralne banke Urugvaja (CBU). Zbirka Muzeja podeljena je u dva dela.

Kolekcija Urugvaj

Ova kolekcija uključuje prikaz novčanica koje su izdale privatne banke, Banka Orijentalne Republike Urugvaj (Banco de la Republica Oriental del Uruguai ili BROU na španskom) i CBU.

Postoji kolekcija urugvajskog novca, poređana po datumu i valuti koja se koristi, a posebna kolekcija se sastoji od autentičnog zlatnika pronađenog u olupini broda pronađenoj u River Plate-u.

Izložbe muzeja uključuju informacije o promenama u novčanoj jedinici, kolekciju kasica prasica ili samo kasica, prigodne predmete za Numizmatički dan koji se obeležava 15. oktobra, novitete i predmete poput gipsa, kalupa za kovanice, prigodnog materijala, planšeta i cilindara za utiskivanje.

I kolekcija iz Sveta

Skice novčića, kolekcija uključuje kovanice i novčanice iz različitih zemalja kao deo programa razmene između partnerskih zemalja. To je rotirajuća izložba koja se periodično menja. Tu je i kolekcija od više od 400 novčanica, gde se našla i naša novčanica od 200 dinara.

Najznačajniji srpski umetnik s početka 20. veka, Nadežda Petrović, uvela je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Veliki borac za prava čoveka, humanista i patriota, spojila je dva osnovna opredeljenja – moderni izraz i ideju umetnosti u službi naroda, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi