OTKRIVENA 70 GODINA ČUVANA TAJNA Otvorena arhiva koja je zaintrigirala javnost

Papa Franja pronašao naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikada nije preuzeo

Dolazi li kao poglavar  ili kao državnik: Papa Franja
Dolazi li kao poglavar ili kao državnik: Papa Franja, Foto: Tanjug/AP

Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu - naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikad nije preuzeo.

Prema pisanju zagrebačkog portala Dnevnik.hr tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova da je papa Pio 12. Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba odlučio da proglasi kardinalom.

Prema zapisu monsinjora Odija u palati federacije ta je vest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće.

Kako se navodi, Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svrtom Stolicom, ali je ostala misterije Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

"San Paolo ala Regola, lijepa je barokna crkva u povijesnom središtu Rima. Izgrađena na temeljima ranokršćanske crkve i mjestu patnje apostola Pavla", kaže htvazski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić.

On je kazao da je sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi