Nacisti šetaju kroz Varšavu
Jutjub printskrin
Nacisti šetaju kroz Varšavu

Jutjub printskrin

Nacisti šetaju kroz Varšavu, Foto: Jutjub printskrin

Na pitanje novinara da li se slaže sa stavovima ministra Arauža Bolsonaro je rekao: "Tu nema sumnje, zar ne?" , prenosi Rojters.

PROČITAJ JOŠ:

On je rekao i da u prilog tome ide i sam naziv nacističke partije - Nacionalna socijalistička partija Nemačke, jer uključuje reč "socijalistička".

Današnje Bolsonarove tvrdnje u suprotnosti su s informacijama koje se nalaze na sajtu ovog muzeja, a na kojem se navodi da je nacistički pokret u Nemačkoj nastao iz desničarske radikalne grupe kao odgovor na uspon komunizma u toj zemlji.

Okupljanje nacista u Nemačkoj

EPA/Martin Divisek

Okupljanje nacista u Nemačkoj, Foto: EPA/Martin Divisek

Agencija podseća i da je zvanično ime nacističke partije bilo Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija, ali da su uprkos nazivu nacisti sledili fašiste i antisemitizam, a ne socijalističku ideologiju.

Bolsonaro se vraća u Brazil danas, a njegova četvorodnevna poseta Izraelu dogodila se samo nedelju dana pre izraelskih izbora u kojima desničarski premijer Benjamin Netanjahu želi da pobedom potvrdi svoj reizbor.

PREPORUČUJEMO:

Ova poseta je prvobitno smatrana kao "vetar u leđa" Netanjahuovim izbornim izgledima, ali se nisu ostvarila očekivanja izraelskog premijera da će Brazil premestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Umesto toga, brazilski zvaničnici su najavili tokom Bolsonarove posete Izraelu da će ta zemlja otvoriti samo trgovinsko predstavništvo u Jerusalimu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa, koju Bolsonaro smatra za svog saveznika, priznala je Jerusalim kao glavni grad Izraela 2017. i odlučila da se američka ambasada preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, što se i desilo prošlog maja.