kamera, kamere, kamera u sobi
Shutterstock
kamera, kamere, kamera u sobi

Shutterstock

kamera, kamere, kamera u sobi, Foto: Shutterstock

Da li ste već paranoični kada prvi put proverite ogledala i detektori dima za skrivene kamere kada stignete u hotelsku sobu ili iznajmljeni smeštaj pre nego što raspakujete kofer? Uopšte ne, jer: Širom sveta bilo je slučajeva da su hoteli i apartmani za odmor prijavljeni da imaju skriveni uređaji za snimanje. Sada ćemo vam dati neke smernice kako se možete zaštititi.

Uvek postoje slučajevi kada ljudi otkriju skrivenu kameru u hotelu ili apartmanu za odmor. Na primer, u proleće 2019. porodica sa Novog Zelanda otkrila je aktivnu kameru sa prenosom uživo u Airbnb-u u Korku u Irskoj. Objektiv je bio na plafonu dnevne sobe - prerušen u detektor dima! Godinu dana ranije, slučaj para na odmoru u Torontu pronašao je skrivenu kameru u digitalnoj budilici pored kreveta njihovog u apartmanu koji su uzeli preko Airbnb-a tokom odmora u Torontu.

Ali nisu samo Airbnb ti koji su pogođeni. Na primer, dvojica muškaraca uhapšena su u Južnoj Koreji 2019. godine zbog postavljanja kamufliranih kamera u 42 hotelske sobe. Snimljeno je ukupno 1.600 gostiju, a nastali video snimci podeljeni su na mreži.

"Kamere često nisu velike"

Udruženje hotela i Airbnb kažu da u Nemačkoj do sada nije bilo takvih slučajeva. Ali: "Hotelska industrija i drugi pružaoci usluga kao što je Airbnb ne rade gotovo ništa na suzbijanju ovog problema", kaže stručnjak za hotelsku sigurnost. Jander savetuje velike hotelske lance kao i manje privatne hotele u Nemačkoj. "Problem je u tome što svako može legalno kupiti ove takozvane špijunske kamere, a zatim ih instalirati. Često su jedva veličine upaljača. U hotelskoj sobi instalaciju mogu da izvrše i zaposleni u hotelu i osoba koja je rezervisala sobu posebno u tu svrhu. Redovne provere se retko ili nikada ne odvijaju ". Mnogi jednostavno nisu svesni visokog rizika od skrivene kamere u apartmanu ili hotelu.

Gde biti posebno oprezan?

Sam Jander savetuje da prilikom opremanja svojih soba ne ostavljaju gotovo nikakva mesta za skrivanje kamere i da redovno proveravaju sobe. Prema stručnjaku za bezbednost, posebno su ugroženi neovisni mali hoteli u starim zgradama, u kojima ima mnogo uglova i lažnih plafona i starog nameštaja u kojima se mogu sakriti kamere.

Airbnb, s druge strane, su potpuno drugačija prilika. Iako postoji zvanična zabrana instaliranja kamera u sobama hotela, ne postoje takvi propisi za privatno iznajmljeni smeštaj. Ako privatno domaćinstvo želi kamere, mogu i oni. U Airbnb-u provajderi nisu morali ni da navedu da li je i koliko takvih kamera instalirano do 2014. godine. Vlasnici stanova moraju to da istaknu u svojim oglasima od 2014. godine, ali to je i dalje pravna siva zona koju je teško kontrolisati.

Šetajte po sobi sa UV lampom i video skenerom

Jander ima nekoliko saveta o tome kako brzo prepoznati skrivenu kameru u apartmanu ili hotelu. Prvo što uvek treba da uradite je obilazak. Trebali biste tražiti vidljive predmete, posebno u uglovima gledanja na krevetima i tušu. Ovo može biti dodatni detektor dima, budilnik, ali i kamera između dve knjige na polici.

Prema Janderu su takođe pogodni video skener koji skenira sobu ili posebna lampica kako bi glava sočiva kamere bila vidljiva. "Za ovo, soba mora biti zatamnjena da bi se video odraz ponekad vrlo malih kamera."

Klotova portparolka Airbnb takođe savetuje da prilikom rezervacije preko Airbnba ili drugih sajtova pažljivo pročitate kućni red pre nego što pristanete na njih. Uključeni su kućni red, koji gost vidi - i koji mora izričito potvrditi i prihvatiti pre rezervacije smeštaja ".