SPREMITE SE ZA FENOMEN: Otkrivamo vam kako da uočite meteorski pljusak Eta akvarij u Maju 2021!

Brze pokretne zvezde meteora Eta Akvarida lako je videti, što ovaj astronomski događaj možete videti u proleće

Meteori Meteorska kiša
Meteori Meteorska kiša, Foto: Shutterstock

Brze pokretne zvezde meteora Eta Akvarida lako je videti, što ovaj astronomski događaj omogućava gledanje u proleće. Pljusak dostiže vrhunac ujutro 5. Maja 2021, ali bi i dalje trebao biti vidljiv prethodne i naredne noći. Evo svega što treba da znate da biste je uhvatili.

ŠTA JE ETE AKVARIJSKI METEORSKI PLJUSAK?

Zemlja prolazi kroz trag krhotina koji ostavlja Halejeva kometa dva puta godišnje. Rezultat su dva meteorska pljuska: Orionidi u Oktobru i Eta akvarijudi u Maju . Meteorski pljusak Eta Akuariid poznat je po svojoj brzini, a zvezde padalice kreću se približno 148.000 mph . Događaj je najbolje gledati sa južne hemisfere , gde se smatra jednim od najaktivnijih pljuskova godine. Na severnoj hemisferi možete očekivati da Eta akvarijumi dostignu vrhunac od oko 10 do 20 meteora na sat.

IZ KOG PRAVCA DOLAZE METEORI ETA AKVARIDA?

Izgleda da meteori Eta Akvaride zrače iz sazvežđa Vodolije. U satu pre zore ovaj fenomen će biti iznad horizonta istok-jugoistok. Meteorska kiša nije nazvan po Vodoliji, već po određenoj zvezdi u sazvežđu. Eta Akuarii je ime jedne od zvezda koje čine teglu nosača vode.

KADA JE NAJBOLJE VREME ZA RAZGLEDANJE ETA AKVARIJUMA?

Najbolje vreme za ulov Eta akvarijuma su predvečerje u sredu, 5. maja 2021. Ako ne uspete da izađete tog jutra, pokušajte da potražite u isto vreme u utorak, 4. maja ili u četvrtak, maja. 6. I dalje ćete imati dobar pogled za uočavanje zvezda padalica u danima koji okružuju meteorski kišu. Ako imate izbora, pokušajte da uhvatite meteore kasnije tokom nedelje, a ne ranije. Pun Mesec će biti dimer-a manje je verovatno da ispratiti zvezde-on 5. i 6. maja.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi