Novac Dolar Kupovina Mito Plaćanje
Shutterstock
Novac Dolar Kupovina Mito Plaćanje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Zbog greške pri štampanju, retka novčanica od 20 američkih dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana "Del Montea", trenutno se prodaje na aukcij aukcijske kuće Heritage Auctions, a zadnja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.

"Novčanica je na internet stranici Heritage Auctionsa dosad pregledana više od 4.300 puta", rekao je CNN-u Dastin Džonston, potpredsednik i izvršni direktor Odelenja za valute aukcijske kuće iz Dalasa. Aukcija se završava 22. januara.

 Novčanica potiče iz serije štampane 1996. a jedinstvena je zbog nalepnice koja se na nju verovatno slučajno nalepila između nekoliko faza štampe.

Iz aukcijske kuće pojašnjavaju da je posebna, jer je preko naljepnice otisnut serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što upravo ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu. Američke dolarske novčanice štampaju se u tri faze: najpre se otisne naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se utisnu serijski broj i sigurnosni žig "Treasury Seal", prenosi Indeks.

Očito je da je nalepnica proizvođača banana "Del Monte" slučajno pala na papir i na njega se zalepila pre nego što su novčanice ušle u poslednju fazu izrade. Iz Heritage Auctionsa kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela proći sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.

Džef Bezos

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1.000 dolara, kazao je Leonard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Dodaje da je novčanica s nalepnicom "Del Monte" nešto posebno zbog čega je i privukla toliki interes kolekcionara. Prema podacima Heritage Auctionsa prvi se put pojavila 2003. godine kada ju je student s fakulteta u Ohaju ponudio na prodaju na eBayu. Za nju je postigao cenu od 10.000 američkih dolara. Kako je tada rekao, bio je baš iznenađen kada je iz bankomata dobio spornu novčanicu.

Odlično očuvanu novčanicu je na prodaju 2006. ponovno na aukciji ponudila kompanija Heritage Auctions, a na kraju nadmetanja postigla je cenu veću od 25.000 američkih dolara.

Džonston je u razgovoru za CNN rekao kako je odmah procenio vrednost neobične novčanice.

Bez obzira na to je li greška namerna ili slučajna, ovaj predmet je privukao veliku pažnju kolekcionara koji pomno prate onlajn aukciju.

"Uvek nam je zanimljivo kada u procesu proizvodnje nešto pođe po zlu. Ovde se dogodilo upravo to, a i novčanica je vizualno fantastična te samim time zanimljiva kolekcionarima. Povrh svega, čitav nam je proces vrlo zabavan", rekao je Džonston, prenosi Indeks.

Pročitajte još: