Osoblju kraljice Elizabete potrebno je skoro 40 sati kako bi uradili jednu banalnu stvar, a tiče se satova

Alo.rs/Glasjavnosti/B.B | Razbibriga 2020-10-24 21:16:05 2020-10-24 21:16:05

Velika Britanija kao i još neke zemlje praktikuju računanje letnjeg i zimskog vremena a za mnoge ljude to znači pometranje kazaljki na samo nekoliko satova.

EPA

Naime, pred kraljičinim timom horoloških konzervatora težak je posao - promena kazaljki na 450 satova u dvorcu Vindzor, 600 u Bakingemskoj palati i 50 u palati. Ne zaboravite i još nekoliko velikih toranjskih satova.

Jedan od članova tima je i Fjudor van den Broek koji je rekao:

- Većina satova prilično je tačna, no svako malo, bez ikakvog razloga, neki od njih počinju da kasne ili idi napred pa ih moram stalno kontrolisati.

Otkriva da postoji jedno mesto na kojem satovi ciljano idu napred pa tako u dvorcu Vindzor i Bakingemskoj palati postoji posebna vremenska zona u kuhinjama u kojima su satovi uvek navijeni pet minuta napred.

Na ličnom budilniku kraljice Elizabete Druge ne treba menjati kazaljke, iz jednostavnog razloga jer ih nema, odnosno taj budilnik ne spada u ono što nazivamo tehnologijom.

Navodno je svako jutro u 9 sati budi njen osobni gajdaš. Ispod prozora sobe u kojoj spava u to doba on svira samo za nju.

Uspava li kraljica, gajdaš nastavlja da svira još 15 minuta.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više