Seks super, ali nema strasti
Shutterstock
Seks super, ali nema strasti

Shutterstock

Seks super, ali nema strasti, Foto: Shutterstock

Poznat po svojoj sposobnosti da natera ljude da se zaljube, oksitocin igra prilično važnu ulogu u našoj trajnosti kao vrste. Ipak, iako je njegov uticaj na emocionalni aspekt udvaranja dobro utvrđen, novo istraživanje sugeriše da ovaj takozvani „hormon ljubavi “ takođe može pružiti neki čarobni sos u spavaćoj sobi kontrolišući seksualnu funkciju kod muškaraca.

Kada je reč o fizičkoj strani ljubavi, muškarci se oslanjaju na specijalizovani komad neuronske opreme poznat kao generator kičmene ejakulacije (SEG), koji se nalazi u lumbosakralnoj kičmenoj moždini. Odavde, nervne ćelije nazvane neuroni koji oslobađaju gastrin (GRP) kontrolišu one najvažnije reflekse penisa.

Budući da su prethodne studije pokazale da određeni oksitocinergični neuroni u mozgu komuniciraju sa ovim regionom kičmene moždine, istraživači sa Univerziteta Okaiama odlučili su da istraže da li ovaj neurotransmiter igra ulogu u koordinaciji aktivnosti SEG-a.

Pišući u časopisu Kurrent Biologi , autori studije objašnjavaju kako su ubrizgavali oksitocin direktno u SEG mužjaka pacova, što je pojačalo libido glodara, zbog čega su povećali napore parenja sa obližnjim damama pacovima i poboljšali njihovu sposobnost da ejakulacije . Kada su istraživači zatim injekcijama ubrizgali jedinjenje koje blokira oksitocin, primetili su značajno smanjenje seksualne aktivnosti.

Iako bi se samo ovaj nalaz mogao smatrati prilično jasnim dokazom o ulozi oksitocina na mušku polnu funkciju, istraživači su morali tačno da znaju kako hormon menja aktivnost GRP neurona unutar SEG-a. Da bi istražili, uklonili su ove ćelije i analizirali ih tehnikom koja se naziva elektronska mikroskopija.

Rezultati su pokazali da se oksitocin blokirao na receptorskim mestima na GRP neuronima, povećavajući time njihovu aktivnost. Međutim, pošto su se mnoge od ovih ćelija nalazile u oblastima u kojima nije bilo neuronskih veza - poznatih kao sinapse - autori studije zaključuju da oksitocin stimuliše ove neurone ne sinaptičkim prenosom, već pasivnijom vrstom difuzije kroz vanćelijske prostore.

Drugim rečima, oksitocin se jednostavno oslobađa iz ćelija postupkom koji se naziva egzocitoza, a zatim se provlači kroz cerebrospinalnu tečnost u lumbalnoj kičmi dok ne dođe do GRP neurona, što pokreće porast želje za seksom.

Objašnjavajući kako ovi nalazi mogu biti relevantni za ljude, autor studije Hirotaka Sakamoto rekao je u izjavi „sada kada smo otkrili novi neuronski mehanizam,„ lokalizovani prenos zapremine “oksitocina iz aksona koji su uključeni u kontrolu muške polne funkcije u kičmenoj moždini , možemo se nadati da bi ovo moglo dovesti do razvoja tretmana za mušku seksualnu disfunkciju . “