Planeta Zemlja
Youtube printscreen
Planeta Zemlja

Youtube printscreen

Planeta Zemlja, Foto: Youtube printscreen

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija (UBC) otkrili su to tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin i tom prilikom su identifikovali novi deo drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Severnoatlantski kraton, koji se kretao od Škotske do Severne Amerike i razbio se pre 150 miliona godina, prenosi CNN.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju "mineralni potpis" prikazan u drugim delovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa UBC i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju da je mineralni sastav drugih delova Severnoatlantskog kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susedni drevni kratoni u Severnoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo "kao pronalazak nestalog dela slagalice".

Kako se navodi, dok su prethodne procene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stene izvađene iz dubine od 200 kilometara.