Tumor, rak, kancer, bolest, leukemija, bolest
Shutterstock, ilustracija
Tumor, rak, kancer, bolest, leukemija, bolest

Shutterstock, ilustracija

Tumor, rak, kancer, bolest, leukemija, bolest, Foto: Shutterstock, ilustracija

Nova personalizovana vakcina protiv raka nije izazvala zabrinutost za bezbednost i pokazala potencijalnu korist za pacijente sa različitim karcinomima, uključujući karcinom pluća i bešike koji imaju velike šanse za recidiv. To je prema rezultatima kliničkog ispitivanja faze 1 koje su istraživači predstavili tokom virtuelnog godišnjeg sastanka Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) 2021, koji je trenutno u toku.

"Iako je imunoterapija revolucionirala lečenje karcinoma, velika većina pacijenata ne doživljava značajan klinički odgovor sa takvim tretmanima“, rekao je autor studije dr Tomas Maron, u izjavi . "Vakcine protiv raka, koje obično kombinuju specifične ciljeve specifične za tumor koje imuni sistem da može naučiti da prepoznaje i napada kako bi sprečio ponavljanje raka. Vakcina takođe sadrži pomoćno sredstvo koje priprema imunološki sistem da bi se povećala efikasnost."

U ispitivanju je 13 pacijenata dobilo personalizovanu vakcinu; 10 pacijenata je imalo solidne tumore, dok je troje imalo multipli mijelom.

Maronov tim razvio je vakcinu sekvenciranjem specifične tumorske genetike i DNK polne linije. Zatim su identifikovali specifične ciljeve na tumoru, što im je pomoglo da predvide da li će imunološki sistem pacijenta prepoznati ciljeve vakcine. Zatim su istraživači koristili računski sistem nazvan OpenVak sa planine Sinaj kako bi pomogli da se suze koje od meta bi bile održive opcije za ugradnju u personalizovanu vakcinu.

"Većina eksperimentalnih personalizovanih vakcina protiv raka daje se u metastatskom okruženju, ali prethodna istraživanja pokazuju da su imunoterapije obično efikasnije kod pacijenata koji imaju manje širenje karcinoma“,"rekla je autorka studije Nina Bhardvaj , takođe sa Instituta za rak Tisch na planini Sinaj. "Stoga smo razvili vakcinu protiv neotigena koja se primenjuje nakon terapije standardne nege, poput operacije na solidnim tumorima i transplantacije koštane srži kod multiplog mijeloma, kada pacijenti imaju minimalnu - obično mikroskopsku - rezidualnu bolest.“

Iako je primarni fokus ispitivanja faze 1 ispitivanje sigurnosti vakcine, za koju istraživači primećuju da se „dobro podnosi“, ispitivanje je pokazalo i neke ohrabrujuće rezultate u vezi sa dugoročnim pozitivnim ishodima kod nekih pacijenata.

Međutim, vredi napomenuti da je prerano donositi čvrste zaključke jer je veličina pacijenta u ispitivanju faze 1 bila znatno mala i stoga vakcina nije testirana na bezbednost i efikasnost u raznovrsnoj populacionoj grupi sa različitim etiologijama tumora i post- kursevi operativnog lečenja još.

"Naši rezultati pokazuju da je cevovod OpenVak održiv pristup stvaranju sigurne, personalizovane vakcine protiv raka, koja bi potencijalno mogla da se koristi za lečenje niza vrsta tumora", rekao je Bhardvaj.