abraham linkoil, aplikacija, dipfejk
YouTube prin.screen
abraham linkoil, aplikacija, dipfejk

YouTube prin.screen

abraham linkoil, aplikacija, dipfejk, Foto: YouTube prin.screen

Napori i želje za oživljavanjem prošlosti možda su stari koliko i samo čovečanstvo. Sa današnjom tehnologijom još uvek ne možemo putovati kroz vreme, ali se trudimo da se što bliže približimo prošlim danima. Na primer, oživljavanjem fotografija preminulih ljudi.

Ovu tehnologiju je nedavno uvela veb lokacija MiHeritage. Ljudi mogu da istraže istoriju svoje porodice i vide koliko daleko sežu koreni. Tehnologija se naziva DipNostalgia i doslovno vam omogućava da kreirate takozvane dipfake animacije.

Međutim, kompanija je podelila ovu novu funkciju u dva tabora. Iako jedna strana kaže da je to magično i neverovatno oživljavanje istorije, druga smatra duboko lažne kreacije zastrašujućim, navodi BBC novinski portal . Da bi sprečio njegovu zloupotrebu, MiHeritage nije dozvolio dodavanje zvuka ili izgovorene reči u animacije. Želi da spreči duboko lažne ljude.

„Nismo dodali audio funkciju tako da se ne može zloupotrebiti ili da se ne mogu praviti dipfejk video snimci preminulih ljudi“, rekli su operateri stranice. „Ova tehnologija treba da ima čisto nostalgičnu upotrebu, kako bi omogućila ljudima da vrate svoje voljene pretke u život.

Da bi kreatori pokazali kako dipfejk može biti obrađen zvukom, na svoj Jutjub kanal postavili video u boji bivšeg američkog predsednika Abrahama Linkolna ili bivšu britansku kraljicu Viktoriju.

Sama tehnologija dipfejka je upotreba veštačke inteligencije generisane računarom za stvaranje fotografija fotografija ljudi. U slučaju DeepNostalgije, veštačka inteligencija radi sa naučenim algoritmima, dobijenim iz video snimaka lica i gesta živih ljudi.

Stvaranje i upotreba dipfejk video zapisa može predstavljati potencijalni rizik u bliskoj budućnosti. Stoga nekoliko zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, radi na zakonima kojima se ograničava ili direktno zabranjuje ova tehnologija.

U decembru je britanski televizijski kanal Kanal 4 emitovao duboko lažni govor kraljice Elizabete II. koji je trebalo da upozori na moguće opasnosti ove tehnologije, kao i da upozori na širenje „lažnih vesti“.

Naša preporuka