Zadužbina Nikole Spasića
Nenad Vujanović
Zadužbina Nikole Spasića

Nenad Vujanović

Zadužbina Nikole Spasića, Foto: Nenad Vujanović

Zadužbina Nikole Spasića – danas doniraju hiljade evra, a nekad veći i od Nobelovog fonda

Nikola Spasić bio je istaknuti srpski trgovac 19. veka, svojevremeno predsednik Beogradske berze, predsednik Saobraćajne banke i član Upravnog odbora Narodne banke Kraljevine Srbije.

zadužbina

Youtube /Print scren

zadužbina, Foto: Youtube /Print scren

Zgrada zadužbine Nikole Spasića u ulici Kneza Mihaila,  sagrađena je 1889. godine i ubraja se u zaštićene spomenike kulture od izuzetnog značaja.

Nikola Spasić je samo jedan od mnogih velikih zadužbinara koje je Srbija imala u periodu do Drugog svetskog rata, a pored članaka u istorijskoj štampi o ovome svedoče i mnoge zgrade u centru Beograda i drugih srpskih gradova natpisima imena zadužbina i zadužbinara koji su ih u ovom periodu sazidali da bi omogućili ravnopravniji i ravnomerniji razvoj društva.

Vrednost zadužbine Nikole Spasića iznosila je u vreme osnivanja nekoliko desetina miliona dinara, što je, imajući u vidu okvirne vrednosti valuta pre Prvog svetskog rata, istog reda veličine kao i Nobelova zadužbina, koja je prilikom osnivanja obuhvatila fond od 31 miliona švedskih kruna.

Vremenom je Nobelova zadužbina uvećavala svoju vrednost investirajući i koristeći neutralnost Švedske tokom svetskih ratova, dok je Zadužbina Nikole Spasića uspešno poslovala do početka Drugog svetskog rata u čijim vrtlozima je nestala gotovo čitava njena materijalna imovina.

Ipak Zadužbina Nikole Spasića živi i danas, i simboličnim prihodima od imovine koja je preživela ratove i nacionalizacije nastavlja da ispunjava svoj cilj u obimu u kome je to moguće.

Pročitajte još: