Spašavanje
Printscreen
Spašavanje

Printscreen

 Foto: Printscreen

Ljudi u sredu su imali neobičan pogled. Helikopter je leteo iz Pieštana za Trenčin, koji je u ispod sebe nosio borbeni avion. Nosio je "MiG-15bis", koji je pripadao čehoslovačkoj vojsci. Obnova ga očekuje u servisima za popravku aviona Trenčin.

Područje vojnoistorijskog muzeja u Pieštanu u pola devet ujutru. Legendarni "MiG-15bis" uzleteo je sa piste. Bolje rečeno, helikopter ga je podigao na nebo. "Logistički je zahtevan, avion može da uhvati vakum, to je jedinstvena stvar", rekao je Vari. Helikopter je avion prebacio do Trenčina - do lokalnih vazduhoplovnih servisa. Pre polaska, međutim, muškarci su ga morali pripremiti i osigurati konopcima. "Avion je bez motora, bez opreme, lagan je", rekao je Vari.

U muzej je dovezen iz Velike Zaluzije, gde je dugo godina stajao u dvorištu. Poslednji put je ovaj "MiG-15bis" leteo pre 50 godina. "Služio je od 1957. do 1973. Bio je glavni tip borbenih aviona u Čehoslovačkoj, nekoliko stotina ih je ovde služilo. Takođe je lovac našeg vazduhoplovstva tokom socijalizma", pojasnio je Vari. U sredu je ovaj lovac ponovo poleteo, bar simbolično. Helikopter ga je u roku od 15 minuta odveo do Trenčina.