Sloveni
Shutterstock
Sloveni

Shutterstock

Sloveni, Foto: Shutterstock

PUCANJE U JABUKU

Kao dokaz svoje sposobnosti, ali i vrednosti da brani kuću i ženu, tast pred budućeg zeta postavlja izazov da sa najvišeg drveta u dvorištu puškom skine jabuku. Tek ako u toj nameri uspe, mladoženja može da vodi mladu.

MLADA SE KUPUJE

Knez Aleksandar Karađorđević 1846. izdao naredbu koja je glasila: "Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečije…" Time je ovaj običaj ukinut, a danas su od njega ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.

CEPANJE KOŠULJE KAD SE RODI DETE

Običaji srpskog naroda vezani za rođenje deteta imaju korene duboko u paganskoj, slovenskoj praksi i obično se prenose s kolena na koleno, kroz generacije i bespogovorno se poštuju. Mnogi običaji su evoluirali, ali su svakako zadržali prvobitno značenje.

majka i beba, beba, majka, roditelj, dete

shutterstock

majka i beba, beba, majka, roditelj, dete, Foto: shutterstock

IZVLAČENJE UŠIJU ZA ROĐENDAN

U našoj kulturi čupanje ušiju za rođendan je izliv želja naših bližnjih da porastemo veliki, ali i jedina stvar koja slavljeniku pokvari celodnevnu rođendansku euforiju.

SEDANJE U ČELO STOLA

Buket cveća

Shutterstock

Buket cveća, Foto: Shutterstock

BUKET S NEPARNIM BROJEM CVETOVA

Poznato je da se za odlazak na svadbu, ali i bilo koju drugu proslavu, u Srbiji dobro pazi koji je broj cvetova u buketu. Odneti paran broj cvetova smatra se nekulturnim jer se paran broj cvetova (ili bilo kojih predmeta) vezuje za takozvanu podelu, tj. darove na sahranama. Takođe, boja cveća nikako ne bi trebalo da bude žuta ili narandžasta jer su to boje za koje se veruje da podstiču ljubomoru.

Pročitajte još: