Pivo Krigla piva
Profimedia
Pivo Čaša piva

Profimedia

Pivo Čaša piva , Foto: Profimedia

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića koje je omiljeno ljudima širom sveta.

Ali, da li ste upoznati sa njegovim efektima na ljudsko zdravlje? Pivo je bogato proteinima i vitaminom B. Hmelj je glavni sastojak koji se koristi za pripremu piva, sadrži flavonoide, a takođe je dobar izvor minerala koji igraju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima.

1. Pivo održava zdravlje bubrega. Čaša piva dnevno smanjuje verovatnoću bolesti bubrega za čak 40 odsto, navodi se u nedavnom istraživanju.

2. Vlakna koja pivo ima u svom sastavu smanjuju nivo lošeg holesterola i štite organizam od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

3. Pivo je bogato vitaminima B1, B2, B6 i B12 i svakako povećava nivoe B vitamina u telu. Pivo sadrži 30% više vitamina B6 od bilo kog drugog izvora, kao i veliku količinu retkog vitamina B12.

4. Prema drugom naučnom istraživanju, visok nivo silicijuma u ​​pivu jača kosti.

5. Pivo sadrži laktoflavin i nikotinske kiseline, komponente koje unapređuju san i tretiraju nesanicu.

6. Rezultati istraživanja potvrđuju da umereno konzumiranje piva smanjuje rizik od moždanog udara za neverovatnih 40 do 60 procenata.

7. Pivo je odličan napitak za sprečavanje krvnih ugrušaka.

8. Stručnjaci ukazuju da pivo poboljšava pamćenje. Prema njima, ljubitelji piva imaju manji rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

9. Dnevna potrošnja piva ima pozitivan uticaj na pigmentaciju - koža izgleda glatko i lepše.

10. Dokazano je da dve čaše piva dnevno znatno smanjuju stres.

Pivo Krigla piva

Profimedia

Pivo Krigla piva, Foto: Profimedia

Ako vam ove zdravstvene teze nisu dovoljne da već ovog trenutka izvadite jedno iz frižidera i kažete "živeli", možda vas neke neverovatne zanimljivosti o "svetom napitku" u to ubede.

1. "Pivo je dokaz da nas Bog voli", izjavio je Bendžamin Frenklin.

2. Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu. Za čišćenje ulica, lokalni alkoholičari dobijaju platu od 10 evra, pola paketa duvana za motanje i 5 piva od strane organizacije koju finansira vlada.

3. Zitologija je nauka o pivu i proizvodnji piva, uključujući i ulogu koju pojedini sastojci imaju u proizvodnji.

4. Stiven Petrosino iz Nju Kamberlenda u Pensilvaniji je popio jedan litar piva za zaprepašćujućih 1,3 sekundi 1977. godine i tako je postao svetski šampion u ispijanju piva prema Ginisovoj knjizi rekorda.

5. Najstariji pisani zapis o proizvodnji piva star je oko 5.000 godina, a napisan je na kamenoj ploči u obliku pesme.

6. Pivo je jedno od najstarijih pića i priprema se najverovatnije još od ranog Neolita (ranog kamenog doba) iliti od 9500 godina pre nove ere.

NOVINARI IH NE ZANIMAJU Evo šta rade košarkaši Budućnosti svega nekoliko sati pred početak najvažnije utakmice!

7. Najstarija reklama za pivo ima velike sličnosti sa današnjim. Iako je nastala 4000 godina pre nove ere, prikazuje ženu velikih grudi koja drži dva pehara i tvrdi: Pijte Ebla pivo - pivo sa srcem lava"

8. 1814. godine oko 1,5 miliona litara piva je poplavilo nekoliko ulica Londona pošto je veliko korito u parohiji Sv. Džajlsa puklo.

9. Prvi profesionalni pivari bile su - žene.

10. Najjače pivo na svetu je "Brewmeister's Snake Venom" (u prevodu Pivarev Zmijski otrov). Dok sva normalna piva imaju oko 5% alkohola, ovaj škotski ubica ima gorućih 67,5% alkohola u svom sadržaju.

11. Biljka hmelj koja se nalazi u pivu je iz iste porodice kao i marihuani.

12. Istraživači sa Univerziteta u Stenfordu su utvrdili da se mehurići u pivu kreću u krugu koji prkosi samoj gravitaciji. Oni se kreću prema gore duž linije samog centra gde je sila trenja čaše najmanje izražena, a put dole idu duž spoljašnjih delova tečnosti onda kada na vrhu postane "prenaseljeno".

Pivo

Shutterstock

Pivo, Foto: Shutterstock

13. Prvi pijani vozač zabeležen je još u staroegipatskoj mitologiji. Legenda govori o kočijašu koji je pijan pregazio sluškinju boginje Hator pa je nakon toga bio prikovan za vrata pivare gde se opio. Njegovo telo je tamo ostavljeno dok ga nisu dovršili lešinari.

14. Drevni Egipćani su izgradili piramide pod uticajem alkohola. Prema Patriku MekGovernu, arheologu sa Univerziteta u Pensilvaniji, radnici u Gizi su dobijali na dan oko četiri litre piva.

15. Kada su britanski pivari odlučli da prodaju pivo Indijcima, otkrili su da se isto kvarilo tokom puta. Tako su dodavali dodatan alkohol koji pomaže očuvanju i nastalo je posebno Indijsko svetlo pivo.

16. Pivo sprečava stvaranje kamenja u bubrezima. Istraživanje koje je objavljenu u Američkom žurnalu epidemiologije procenjuje da ukoliko dnevno konzumirate flašu pivu svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40%.

17. Postoji više od 400 vrsta piva, a najviše registrovanih marki ima Belgija.

NIKAKO DA IH KRENE! Pre nekoliko godina su izgubili ceo tim u avionskoj nesreći, a sada su ostali bez trofeja zbog skandalozne odluke VAR-a! (VIDEO)

18. Reklamama za pivo u SAD-u nije dozvoljeno da prikazuju ljude koji zapravo i piju pivo. Reč je o zakonu koji im to zabranjuje i on kaže da se na televiziji ne sme prikazivati konzumiranje alkoholnih pića.

19. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše.

20. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. Uz neverovatno konzumiranje od oko 150 litara piva po glavi stanovnika u godinu dana, Česi su daleko ispred bilo kakve svetske konkurencije.

21. Najskuplje pivo je Vielle Bon Secours. Boca košta oko 1000 dolara, pinta 78 dolara, a prodaje se samo u "Bierdrome-u" u Londonu.

22. Eksperimenti sa pivom su mnogo i raznoliki. Džon Lubok, engleski biolog iz 18. veka, je proučavao ponašanje mrava opijenih pivom.

Pivo Festival piva Oktobarfest Krigla Krigle

Shutterstock

Pivo Festival piva Oktobarfest Krigla Krigle, Foto: Shutterstock

Zanimljive činjenice o alkoholu i mamurluku

23. Plug, točak i navodnjavanje izumljeni su kako bi porasla proizvodnja piva.

24. Stari Vikinzi su verovali da u njihovom raju zvanom Valhala postoji koza čija vimena nikada ne presuše sa pivom.

25. Devojčice od 8 do 10 godina za vreme starih Inka žvakale su kukuruz i pljuvale ga u velike kotlove pune tople vode, od čega bi nakon par nedelja nastalo pivo.

26. Drevni Vavilonci su toliko ozbiljno shvatali pravljenje piva da su svakog ko napravi lošu turu piva udavili u njoj za kaznu.

27. Najstarija pivara je "Bayerische Staatsbraueire Weihenstephan" kraj Minhena, osnovana 1040. godine.

28. Najstarije i nepokvareno pivo na svetu je nađeno 2010. godine u olupini sa početka 19. veka koja je otkrivena u blizini Finske. Pivo je bilo u flašama i sačuvala ga je hladnoća morskih dubina, a ukus mu je bio veoma ostareo (što ne iznenađuje), uz malo nota paleži i kiselog ukusa koji zaostaje na nepcu.

PRIRODNO JE DA DOĐE DO ZAMORA Gobeljić se otvorio pred "večiti derbi", jedna stvar je sigurna u meču sa Partizanom

29. Pivo sadrži sve minerale koji su nam potrebni za preživljavanje. U srednjem veku čak su i deca pila pivo kako bi preživela glad.

30. Najveći festival piva na svetu je Oktoberfest. Održava se svake godine u Minhenu u Nemačkoj i reč je o 16 dana zabave koji počinju krajem septembra i završavaju se prvog vikenda oktobra, a tokom njih festival poseti preko 6 miliona ljudi sa svih strana sveta.

31. Studija objavljena u čaopisu "New England Journal of Medicine" otkrila da je umerene količine piva podižu dobar (HDL) holesterol, snižavaju rizik od srčanih bolesti i poboljšavaju funkcionisanje mozga.

32. U bilo koje doba 0,7% svetske populacije je pijano. Što znači da je u ovom trenutku pijano oko 50 miliona ljudi. Pivo je očigledno veoma značajan faktor u ovoj situaciji.

33. Svaka flaša piva smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog kamenca za četrdeset posto.

Klint Istvud

Profimedia

Klint Istvud, Foto: Profimedia

Kako se pravilno pije pivo - najčešće greške

34. Penasta glava piva je njegov veoma bitan deo. Formira se usled kompleksne reakcije ugljen-dioksida i može Vam reći veoma mnogo o kvalitetu piva. Ukoliko glava nedostaje to može značiti da je Vaše pivo prosečnog i dosadnog ukusa.

35. Pivo štiti kosti i poboljšava apsorpciju kalcijuma.

36. Pivo jača kosti. Bogato je silicijumom koji povećava deponovanje kalcijuma i minerala u koštanom tkivu.

37. Proizvodnja piva je nekada smatrana izuzetno važnim i časnim poslom za žene, a u Peruu, samo su najlepše i najuticajnije žene mogle biti izabrane za tu poziciju.

38. Nikada se ne kucajte čašama kada pijete u Mađarskoj. Pravilno je pogledati se u oči i podignuti čašu u visini očiju i nazdraviti uz kratko i jasno: Živeli.

39. U 19. veku dojilje su morale dnevno da popiju barem sedam krigli piva jer se smatralo kako je dobro za mleko.

40. Kada se pivo pije u Španiji, moraju da se poštuju neverbalni rituali, jedan od njih je trljanje dna čaše kružnim pokretima o sto i lupanje čašom uz Salud - Živeli!

41. U antičkom Egiptu postojao zakon je koji je muškarcima branio prozivodnju i prodaju piva.

42. Vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo.

43. Najviše piva po stanovniku popije se u Češkoj, a slede Kina i SAD.

44. Prve limenke proizvedene su 1935. godine a izrađivale su ih pivare kao "pivo za poneti".

45. I najvažnije - pivo je omiljeno piće Klinta Istvuda.