Muzikoterapija
Shutterstock
mozak

shutterstock

mozak, Foto: shutterstock

Moglo bi se činiti da kada osoba umre, njeno telo više neće moći dalje da reaguje. Bez cirkulacije krvi i vazduha, unutrašnji sistemi bi se brzo iscrpeli. Ali najnovije naučno istraživanje otkrilo je zanimljivo otkriće. U neživom telu oživljavaju ćelije "zombi" čija se aktivnost povećava neposredno nakon čovekove smrti.

Zapravo, neke ćelije u ljudskom mozgu povećavaju svoju aktivnost nakon što umremo. Otkrili su ih naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu koji su proučavali reakcije u mrtvom ljudskom telu. Specifične ćelije su nazivali „zombijima“, jer ubrzavaju svoju aktivnost upravo kada je osoba proglašena mrtvom i pokušavaju da izvrše važne funkcije, kao da je neko zaboravio da joj kaže da to više nije potrebno. Portal Science Alert izvestio je o revolucionarnom otkriću ćelija .

Neurolog Džefrei Loeb i njegove kolege posmatrali su kako se ove ćelije tvrdoglavo bore da stvore nove izbočine i vredno rade na svojim zadacima nekoliko sati nakon smrti. "Većina studija pretpostavlja da sve u mozgu prestaje kad srce prestane da kuca, ali to nije slučaj", rekao je Loeb. Mnogo informacija o ljudskom mozgu dobijamo neposredno nakon ispitivanja nakon smrti.

Pregled moždanih tkiva nakon ljudske smrti pruža važne informacije o poremećajima mozga kao što su autizam, šizofrenija i Azheimer-ova bolest. Takva istraživanja se obično izvode na tkivima ljudi koji su umrli pre više od 12 sati. Upoređivanjem sveže uzetih uzoraka mozga nakon operacije na pacijentu sa moždanim tkivima preminulih ljudi, istraživači su otkrili značajne razlike koje nisu ni starosne niti bolesti.

Mozak

shutterstock

Mozak, Foto: shutterstock

Iako je veći deo aktivnosti gena ostao stabilan u uzorcima ispitivanim tokom 24 sata, aktivnost nervnih ćelija u mozgu je brzo opadala. Sa druge strane, ćelije su povećale svoju aktivnost i procese. Iako je takav nalaz na prvi pogled iznenađujući, prema naučnicima, on ima smisla. Mikroglija i astrociti počinju da rade, baš kada se u telu događa nešto loše da bi se spasilo ono što je moguće. A umiranje je očigledno proces u kojem se nešto loše dogodi u telu.

"Činjenica da se glija ćelije povećavaju nakon smrti nije previše iznenađujuća, jer su upalne i njihova uloga u mozgu je, da tako kažem, čišćenje nakon povreda koje su rezultat nedostatka kiseonika ili moždanog udara", rekao je Loeb. Međutim, 24 sata nakon smrti, ove ćelije umiru i postaju nerazlučive od ostatka tkiva.

"Dobra vest iz naših otkrića je da znamo koji su geni i tipovi ćelija stabilni, koji se razgrađuju i koji vremenom rastu, tako da će sada biti moguće bolje razumeti rezultate posthumnih studija mozga", objasnio je Loeb . Prema istraživanju objavljenom u Scientific Reports , naše telo nije potpuno mrtvo ni posle smrti .