U Singapuru su razvili "elektronsku kožu" koja je sposobna da oseća dodir

Alo.rs/B.B | Razbibriga 2020-08-08 09:38:02 2020-08-08 09:38:02

Može prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brailleova slova

Shutterstock

Naučnici sa Nacionalnog Univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može procesuirati informacije brže od ljudskog nervnog sistema i sposoban je prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brajeva slova sa više od 90 posto tačnosti.

- Ljudi moraju "kliziti" prstom po predmetu kako bi osetili teksturu, ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različiste čvrstoće - kaže vođa tima Bendžamin Te, dodajući da algoritmi veštačke inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.

Kad izgubite čulo dodira, osećate utrnulost. Osobe koje nose proteze imaju taj problem. Stvaranjem veštačke verzije kože za njihove proteze ponovo mogu rukom osetiti toplinu i osetiti koliko je tvrdo to što drže u ruci - navodi Te.

Dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije "Ratova zvijezda" u kojoj lik Luk Skajvker gubi desnu ruku i dobija robotsku kojom, kako se čini, može osetiti dodir.
- Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi, ali postoji veliki interes posebno medicinske zajednice - Te.

Njegov tim već je izumeo kožu koja se može sama obnoviti kada se pocepa i materijal koji isijava svetlo za elektronske uređaje.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više