Naučnici su rastopili santu leda i pronašli neverovatnu stvar koja je i dalje bila živa posle 40.000 godina

Alo.rs/K.Ć | Razbibriga 2021-05-04 14:05:51 2021-05-04 14:05:51

Brojni naučnofantastični filmovi i priče osvestili su nas kako bi moglo biti moguće prestati živeti na nekoliko godina, a da ne budemo mrtvi, a zatim se vratiti u život samo da bismo bili svedoci budućeg sveta

Shutterstock

Brojni naučnofantastični filmovi i priče osvestili su nas kako bi moglo biti moguće prestati živeti na nekoliko godina, a da ne budemo mrtvi, a zatim se vratiti u život samo da bismo bili svedoci budućeg sveta. Ali činjenica da za ljude iz stvarnog sveta takve stvari još uvek nisu ništa drugo do izmišljena ideja. Ali postojala su dva crva koja su prekršila ovo temeljno pravilo našeg tradicionalnog koncepta.

Prema Siberian Timesu, naučnici iz četiri ruske institucije, u saradnji sa Univerzitetom Prinketon u Sjedinjenim Državama, analizirali su neke praistorijske crve u arktičkom zamrznutom tlu pod nazivom nematode i otkrili da su dve različite vrste tih crva - otkrivene u različitim oblastima Sibira - i dalje je pokazivao znake života nakon što je bio zarobljen u ledu skoro 42.000 godina!

Tipični crv i jaje pronađeno u zemljištu

Njihova čudesna otkrića, objavljena su u izdanju časopisa Dokladi Biological Sajans iz maja 2018. godine, predstavljaju prvi dokaz o tome da se višećelijski organizmi vraćaju u život nakon dugoročnog sna ispod artičkog leda.

Iako su nematode ili poznate kao okrugle gliste sitne - u dužini su obično oko 1 milimetar - poznato je da poseduju impresivne sposobnosti. Pronađeni su neki koji žive 1,3 kilometara ispod Zemljine površine, dublje od bilo kog drugog višećelijskog života. Određeni crvi koji žive na ostrvu u Indijskom okeanu mogu razviti jedno od pet različitih usta, u zavisnosti od toga koja vrsta hrane je dostupna. Drugi su prilagođeni za napredovanje u crevima puževa i putovanje sluzavim autoputevima puževa.

Za svoju novu studiju istraživači su analizirali 300 uzoraka naslaga arktičkog permafrosta, od kojih su dva nalazišta imala nekoliko dobro očuvanih nematoda. Jedan uzorak prikupljen je iz fosilne jame veverice u blizini reke Alazeje u severoistočnom delu Jakutije, u Rusiji. Procenjeno je da su ti crvi stari oko 32.000 godina. Drugi uzorak dolazio je iz reke Kolime na severoistoku Sibira, a ta nalazišta su bila stara oko 42.000 godina. Oni su predstavljali dve poznate vrste nematoda: Panagrolaimus detritophagus i Plektus parvus.

Dva crva nakon što su odmrznuta

Nematode su, nakon uklanjanja iz leda, polako odmrzavane i smeštene u kutije na 20 ° C sa hranom, a onda su istraživači morali samo da sačekaju. Počeli su da pokazuju znakove života, kretanja i prehranu nakon nekoliko nedelja, što je ovo prvi dokaz o „prirodnom krioprezervaciji“ višećelijskih životinja, prema studiji.

Međutim, nematode nisu prvi organizam koji se probudio iz milenijuma dugog ledenog sna. Ranije je druga grupa naučnika identifikovala gigantski virus koji je reanimiran nakon što je 30.000 godina proveo zaleđen u sibirskom ledu - dovoljno je zastrašujuće čuti ove vesti. Ali ne paničite, amebe su jedino stvorenje na koje je uticao ovaj drevni napadač.

Nažalost, ne možemo intervjuisati 40.000 godina starog crva da bismo pitali kakav je svet bio tada, ali ludi proboj mogao bi da razotkrije mehanizme drevnih nematoda koji su im omogućili da prežive toliko dugo zamrzavanje; precizirajući kako bi ove adaptacije mogle imati implikacije u mnogim naučnim oblastima, "poput kriomedicine, kriobiologije i astrobiologije", zaključili su istraživači.

 
Expand player
Pogledajte više