Proteza Veštački zubi
Shutterstock
Proteza Veštački zubi

Shutterstock

Proteza Veštački zubi, Foto: Shutterstock

Lažni zubi bi jednog dana mogli biti stvar prošlosti, zahvaljujući otkriću antitela koje podstiče regeneraciju izgubljenih zuba . Inhibiranjem delovanja gena nazvanog USAG-1, antitelo povećava dostupnost određenih faktora rasta i na kraju bi moglo da se koristi da pomogne ljudima da izraste novi set biserno belih.

Objavljujući svoj rad u časopisu Science Advances , tim istraživača opisuje kako su genetski modifikovani miševi patili od ageneze zuba, gde se neki zubi ne razvijaju. Ubrizgavanje trudnih miševa iz ove linije sa antitelom USAG-1, međutim, rezultiralo je normalnim razvojem zuba među njihovim potomcima. Štaviše, jednokratna primena antitela prouzrokovala je rast potpuno novog zuba kod redovnih miševa.

Istraživači su odlučili da ciljaju gen USAG-1 jer je poznato da inhibiraju dva signalna molekula poznata kao BMP i Vnt, a oba su uključena u razvoj zuba. Međutim, pošto ova jedinjenja takođe kontrolišu rast širokog spektra drugih organa, ometanje njih može proizvesti niz ozbiljnih neželjenih efekata.

Tokom svojih eksperimenata, tim je testirao niz različitih monoklonskih antitela koja menjaju sposobnost USAG-1 da deluje i sa BMP i sa Vnt, iako je nekoliko njih proizvelo ozbiljne urođene mane. Na kraju su, međutim, pogodili određeno antitelo koje je sprečilo vezivanje gena za BMP, ali nije imalo uticaja na Vnt.

Čineći to, uspeli su da podstaknu rast zuba bez ikakvih drugih neželjenih efekata. Na osnovu ovog otkrića, autori zaključuju da USAG-1 sprečava rast zuba vezivanjem za BMP, smanjujući time njegovu aktivnost.

U izjavi , autor studije Katsu Takahashi objasnio je da "smo znali da suzbijanje USAG-1 pogoduje rastu zuba. Ono što nismo znali je da li će to biti dovoljno." Ipak, rezultati tima pokazuju da inhibiranje aktivnosti gena omogućava dovoljan porast BMP za rast novih zuba.

Iako ova tehnika nije ni blizu spremna za isprobavanje na ljudima, istraživači su testirali antitela na feretima. Ove životinje imaju slične zubne obrasce kao i ljudi, i poput nas su difodont, što znači da imaju skup mlečnih zuba koje kasnije zamenjuju odrasli zubi.

Rezultati su pokazali da je tretman podjednako efikasan i za feretke, s jednom dozom antitela koja izaziva stvaranje celog zuba. To sugeriše da bi tehnika mogla da funkcioniše i za ljude, mada će morati da se prevaziđu brojni sigurnosni problemi pre nego što se ovo može testirati.

Za sada istraživači kažu da planiraju ponoviti eksperiment na drugim sisarima, poput svinja i pasa.